U pet koraka do zdravijeg života

Posljednji dani su bili poprilčno izazovni za mene, a to me je skrenulo sa kolosjeka discipline i strukture, na stranu stihije. Moram priznati da me to gotovo uvijek uznemiri, kao da ne poznajem put za povratak. Ali, to je samo prvi talas koji me preplavi, onda se sjetim da sam ja mnogo puta levitirala (čitaj još uvijek) između ovih polariteta i vrlo mi je poznata staza za povratak. Zapravo, to je balans. Onaj trenutak svjesnog izbora, izbora koji pravimo za naše “više dobro”.

Često me pitaju da li je teško uvijek biti u šablonu zdravih navika.

Zavisi kroz koju prizmu posmatraš. Ako zdrav život i zdrave navike gledaš kao nužno zlo onda jeste teško. Međutim, postoji i ona druga strana. Zdravijim izborom na dnevnom nivou ja čini dobro svom tijelu, poštujem ga i volim. Dajem mu sjajnu energiju, dajem mu pokret, ne dopuštam mu da ostane zaboravljeno i ukočeno. Svakodnevno ga poštujem, jer na taj način pokazujem svoju zahvalnost što me svih ovih godina nosilo kroz život. Što me služilo, čak i onda kada se nisam lijepo ophodila prema njemu. I danas to radi. Daje mi vitalnost, elastičnost, dobru kondiciju, zdrav izgled, nije sve to lako postići u kasnim tridesetim. Zato mi nije teško. Ne osjećam to kao šablon, to je način na koji ja živim.

Dijelim sa vama pet ključnih ključnih koraka koji će vas vratiti na put zdravih navika:

  1. Hrana- biraj pametno

Pametno biranje hrane podrazumijeva biranje zdravijih, nutritivno i energetski bogatih namirnica. 

,Nikada nećete pogriješiti ukoliko u vašu ishranu ubacite što više povrća  i voća, laganih proteina (bijelo meso, riba, orašasti plodovi, mahunarke, sjemenke), zdravih masnoća (hladno cijeđena ulja, avokado), laganijih mliječnih proizvoda.

Način na koji se neko hrani je stvar njegovog ličnog izbora i niko od nas nije pozvan da sudi o nečijem izboru. Bilo da si frutarijanac, osoba na sirovoj ishrani, bilo da konzumiraš samo biljnu hranu, bilo da obožavaš namirnice životinjskog porijekla… Sve podržavam. Ukoliko ti je lijepo sa takvim izborom, imaš pregršt energije, dobro zdravlje, vitalnost i zdrav izgled.

Ako nije sve tako, onda je možda zaista potrebno neke stavove i odluke, o načinu na koji živiš, preispitati.

Hrana je energija, zato se trudite da unosom hrane unosite samo najljepšu energiju. Zamislite da vaš obrok priprema osoba koja je upravo primila jako lošu vijest. Zamislite samo energiju kojoj ta osoba zrači. Da li vam je to potrebno sada?

Zato, neka vam ne bude teško da sami priprematesvoju hranu.

Naravno, čovjek ne treba da bude striktan, zato uvijek primjenite ono zlatno pravilo 90/10. 

90 % VREMENA se potrudite da vašu hranu pripremate sami, sa puno ljubavi, pametnog izbora namirnica, sa puno lakoće i kreative. 

Onih 10% se snađite, kako situacija nalaže. U restoranu, kako god.

Igrajte se bojama. Uvijek se preispitajte da li je dovoljno boja bilo na vašem tanjiru u toku obroka. 

Znate li da svaka ta boja, pored toga što nosi različita nutritivna svojstva, dodatno utiče i na vaše raspoloženje?

Zelena je boja koja budi osećaj balansa i smirenosti. Baš takav uticaj imaju namirnice u zelenoj boji. Plava boja donosi kvalitetan san. Odlična je kod svih onih koji boluju od nesanice. Hrana žute i naranadžaste boje podiže vaše raspoloženje i nivo koncentracije. Hrana crvene boje bustuje vašu energiju.

2. Pauza- obezbijedi pauzu između obroka

Vašem tijelu je potrebna uobročenost. Ono treba da zna da mu svakoga dana, u približno isto vrijeme, stiže nova tura energije. Na taj način izbjegavate svo bespotrebno skladištenje u organizmu.

Osim perioda kada mu dajete hranu tijelo treba da zna kada je vrijeme za odmor. Odmor, uslovno rečeno, od unosa nove ture energije. Najbolji način da se osigurate jeste četiri sata pauze između obroka. Naročito za sve vas koji želite da održite vašu postojeću kilažu, ali i vas koji želite istu redukovati.

Podsjećam vas, svaki put kada ste zalogaj hrane unijeli u vaš organizam vaše tijelo je pokrenulo čitav jedan proces varenja. Jedan zalogaj = cijeli obrok. Dakle, nema grickanja između obroka, žvaka i bombona za osvježenje daha. Pauza znači bukvalno pauza. 🙂

3. Dnevnik- osvijesite kako izgleda vaš dnevni unos hrane

Ovo je jedna od preporuka za sve moje klijente.

Zapanjujuće je koliko ovo radi posao. Često živimo u zabludi da nismo danas jeli puno. ” Ne znam od čega se gojim, ja i vodu da popijem ugojila bih se…” gomila sličnih izjava.

Zapisivanjem onoga što smo pojeli na dnevnom nivou, u kojoj količini i kada, nam pomaže da steknemo uvid u stvarno stanje. 

Dovoljno je samo nedelju dana ovakve evidencije da vam stvari postanu kristalno jasne. 🙂

A kada smo osvijestili problem, mi smo već 50% bliže rješenju.

4. Hidratacija- obezbijedite dovoljan unos vode

Koliko je tečnosti potrebno na dnevnom nivou najlakše je izračunati ukoliko svoju trenutnu kilažu podijeliš sa brojem 25. Broj koji dobijete je vaša dnevna potreba za tečnošću. Najbolji način jeste da ovu tečnost podijelite na unos čiste vode, alkane vode ili alkalnih rastvora i biljnih čajeva.

Ako se vaša hrana sastoji isključivo od voća i povrća i dalje je važno da pijete čistu vodu. Ako vodu konzumirate u toku ili neposredno poslije obraka, prestanite s tom navikom. Čaša vode koju popijete neposredno poslije obroka, usporava vaše varenje. Vodu treba piti pola sata prije jela i dva sata poslije jela. 

Moj savijet je da nakon buđenja popijete čašu mlake vode, sa par kapljica limuna. Ujutro nije dobro piti hladnu vodu. U tom slučaju tijelo će trošiti energiju kako bi hladnu vodu zagrijalo do temperature tijela, a osim toga, hladna voda ima tendenciju da prolongira pražnjenje creva. A to vam ujutru zaista nije potrebno!

Često male promjene u navikama mogu donijeti velike rezultate. A sve što nas vodi na putu do zdravijeg života jeste put do srećnog života.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top