Kako osnažiti imunitet na cjelovit način?

Svjedočimo vrlo izazovnom vremenu, kada je sve što je nekada bilo Naše Normalno ostalo za nama i navelo nas da prihvatimo, preispitamo i usvojimo Novo Normalno.

Sigurna sam da nakon ovog globalnog iskustva sa pandemijom, izazvanom Covid-19 virusom, ništa više neće biti isto.

Nije ni realno očekivati da sve bude kao što je bilo. Koliko god nas plašila ova spoznaja, znajte, sjajno je što će okolnosti biti drugačije. Jer imamo šansu da popravimo, podesimo, naštimujemo sve ono u našem životu što nije bilo zadovoljavajuće. 

Vrijeme je čišćenja, zato je sjajno pospremiti baš sve ono što u našim života vapi za spremanjem, dozvoliti da umre one što mora umrijeti u nama kako bi se oslobodio prostor za nova rađanja i buđenja.

I u ovom vremenu kojem svjedočimo najvažnije je sačuvati zdrav razum i zdravo tijelo. Jer samo tako, zdravi i čili, možemo planirati, kreirati, iskusiti i uživati u svemu što dolazi u naš život.

Zato danas, više nego ikada, mislim da je ova priča koju vam donosim, nešto što je zaista svakom od nas potrebno. Želim vam predstaviti priču o imunitetu, cjelovitom imunitetu, na nešto drugačiji način.

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcijabolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. 

Međutim, priču o imunitetu, kao i priču o čovjeku, ne možemo posmatrati  samo na fizičkom nivou. Čovjek, pa tako i imunitet, egzistiraju na svom psihičkom, neuro, endokrinom (hormonalnom, emocionalnom) i fizičkom nivou.

Taj sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem.

Ako govorimo o tome kako poraditi na našem imunom sistemu onda se treba pozabaviti bićem na sva četiri nivoa. Kroz rad na našem tijelu, kroz rad na našoj psihi, na našim emocijalama, tj.hormonima i kroz rad na našoj duši.

Prenosim vam svoje stručno i lično iskustvo, kojim tehinikama i suplementima možete osnažiti vaš sistem i usmjeriti ga da radi za vas. 

Tri koraka do snažnijeg imuniteta…

  1. Jačanje psihe

Prva linija naše odbrane treba da bude upravo naša psiha. Jer, samo onda kada nam je psiha jaka mi zaista sve možemo.

Rad na psihi treba posmatrati kao rad na mišićima. Potrebno je puno vježbanja, ponavljanja, primjene različitih tehnika i vježbi dok ne pronađemo onu koja najbolje radi za nas.

Preuzimanje odgovornosti je naš prvi korak. Kao što ne postoji fitness trener koji će umjesto nas oblikovati naš mišić da izgleda sjajno. On nam može pokazati kako da dođemo do onoga što želimo, sve ostalo je na nama. Tako je i sa radom na psihi.

Postoji mnogo načina, puno tehnika, učitelja, koučeva, psihoanalitičara, psihologa…međutim, mi smo ti koji pronalazimo najbolji način za nas i mi smo ti koji odlučujemo šta ćemo od svega toga što nam se plasira usvojiti i redovno praktikovati.

Dajem vam par preporuka koje možete probati uključiti u svoju dnevnu praksu.

  • Medijska detoksikacija

Mi smo ti koji donosimo odluku šta čitamo, kakve programe pratimo na tv, kakve informacije dopiru do nas.

Ako već toliko toga u životu ne možemo kontrolisati, ovo je stvar koju, sigurna sam, može svako od nas. Samo ako želi. 

Niko ne zagovara potpunu izolaciju, svakako da je lijepo biti  u toku sa dešavanjima u svijetu, ali ne u mjeri da nas informacije bombarduju konstantno.

Dajte sebi sat vremena dnevno kada ćete pregledati vijesti u svijetu, svo preostalo slobodno vrijeme (mimo radnih aktivnosti) radite ono što uveseljava vašu dušu. Čitajte ona štiva koje vaša duša želi, razgovarajte  sa ljudima koji vas inspirišu, motivišu na progres, grlite se i razmjenjujte ljubav…radite sve ono na čemu će vam vaša duša biti zahvalna.

  • Zahvalnost

Kažu da je najbolji lijek za psihu molitva . Ne mislim na strogo religioznu molitvu, već na molitvu kao način da se utišate, da odate zahvalnost za sve ono što imate i nemate, da se napojite dobrom energijom i otpustite sve ono što je toksično po vas.

Zato je zahvalnost, po mom skormnom mišljenju, najbolja molitva ikada.

Svakoga dana, po samom buđenju, osvijestite sve ono u svom životu na čemu ste zahvalni. Nabrojte bar pet stvari, a sigurna sam da ih je mnogo više. 

Iako smo skloni tome da često izjavimo da nemamo na čemu biti zahvalni, samo se sjetite da u trenutku dok to izgovarate neko bi život dao za parče onoga što vi imate. Zato, zahvalnost svakog dana, iskreno, iz srca i u što većoj mjeri. Jer, zahvalnost  donosi još više fenomenalnih događaja u naš život.

  • Meditacija

Meditacija kao način da poradimo na svjesnoj prisutnosti.

Kao način da posmatrate svoje misli na dnevnom nivou, da registrujete svoj neutralni  um i budete nijemi posmatrač svih procesa koji se odigravaju u vama.

Meditacija ne zahtjeva previše vašeg angažovanja. Dovoljno je samo da se umirite, da se fokusirate na svoj dah, da utišate sopstveni puls i prebacite fokus od spolja ka unutra.

Ukoliko ovakvo stanje možete postići peglajući, čisteći po kući, ležeći i ne radeći ništa, sadeći cvijeće, ili ma šta slično, GO FOR IT!!!

Radom na psihi mi zapravo radimo na svim nivoima našeg bića.

Zato smatram da je ovo prvi korak koji svako od nas treba da načini za sebe i svoje dobro.

2. Hrana koja jača naš imuni sistem

Kada govorimo o hrani, takođe, ne pričamo samo o njenom uticaju na nivou tijela. Hrana utiče na svaki nivo našeg bića.

Hrana koju svakako trebate pojačano koristiti u periodu kada radite na odbrani vašeg organizma su: citrusi (zbog visoke koncentracije Vit C), zeleno lisnato povrće (zbog vitamina A,C, E i minerala Mg, Ca) , pečurke (zbog selena, vitamina B i niacina), bijeli luk u njegovom sirovom obliku (zbog Alicina), kao i ostrige (vit A, cink i gvožđe), đumbir (zbog visoke koncentracije antioksidanasa, kao i snažnog anti-upalnog dejstva), zeleni čaj, kurkuma, lubenica.

Ove namirnice spadaju u Top listu anti-imflamatornih agenasa koje nam stiže iz izvora hrane.

3.Pametno biraj suplemente

Pažljiv i pametan izbor suplemenata može značajno osnažiti kompletan imuni sistem.

Pored klasične kombinacije vitamina i minerala koji djeluju na fizičkom nivou (Vit C 100mg+ Zn 50mg + Vit D3 600-800ij ), veliki sam pobornik super hrane (Super Foods- adaptogena).

Adaptogeni imaju sposobnost, da preduprijede mnoge bolesti ili neprijatna stanja i da regenerišu organizam. Zna se da adaptogeni, na poseban način utiču, na biosintezu DNK i proteina i tako aktiviraju određene metaboličke procese neophodne za dobro funkcionisanje organizma. Dejstvo adaptogena na organizam je praktično uticaj na centralni nervni sistem, na hipofizu koja upravlja svim životnim funkcijama, šaljući poruke svim našim organima.

Kod nas i nije zastupljena česta upotreba adaptogena. Lično mislim da zaslužuju mnogo više pažnje i vremena, jer čarobne benefite daju.

zdravMoj Top 3 izbor adaptogena, koji djeluje na nivou mozga i endokrinog sistema, su:

  1. Ljekovite pečurke: za bolji imunitet

Kao i drugi adaptogeni, doprinose normalizaciji hormonskog balansa i pomažu u borbi protiv stresa, ali svaka od njih ima i jedinstvena svojstva:

Reiši jača imuni sistem, podržava rad jetre i štiti od zračenja. Takođe, pomaže tijelu da se prilagodi na razne vrste stresa: povrede, infekcije, viruse, naporan režim s malo spavanja i sl. 

Čaga je bogata vitaminima B-grupe, flavonoidima i mineralima. Jedan je od najjačih antioksidansa. U Kini za nju kažu da je “car biljaka”, a u Japanu je zovu “šumskim dijamantom”.

2. Peruanska maka:za hormonalni balans i izdržljivost

Ovaj adaptogen, porijeklom iz Perua, djeluje prvenstveno na endokrini sistem, pa se aktivno koristi u cilju normalizacije hormonskog sistema. Maka je bogata vitaminima B-grupe, kalcijumom, cinkom i gvožđem. Podstiče fizičko i mentalno zdravlje, povećava energiju, a prvi rezultati mogu se primjetiti već nakon nekoliko dana konzumacije. Mnogi atletičari dodaju maku u svoju ishranu tokom takmičenja, budući da povećava izdržljivost.

3. Sveti bosiljak (tulsi): za opuštanje


Indijski sveti bosiljak ili tulsi poznat je kao biljka koja opušta i umiruje. U ajurvedi se smatra stubom holističke biljne medicine. Nazivaju ga i “eliksirom života”. Čaj od tulsija odličan je napitak za one koji pate od nesanice ili kojima je teško da umire svoje misli pred spavanje. Sveti bosiljak je i jak antioksidans, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Pomaže u slučaju plućnih bolesti i problema s disanjem.

Narodna poslovica kaže da čovjek u bolesti  mnogo toga shvati što zdrav zaboravi.
Mala poruka za sve nas je da ne zaboravimo na sebe i svoje dobro.

Ako želiš da radš sa nom na uspostavljanju zdravih navika, da naučiš kako da prihvatiš i zavoliš sebe i svoje dražesno tijelo i pronađeš pravu ishranu za sebe možeš mi pisati na: info@vanagojkovic.com

Tvoja Ivana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top