Šta jesti kada smo nervozni?

Kada smo počela da izučavam polje health coaching-a  i da se obrazujem na ovu temu, tek sam onda istinski osvijestila povezanost tijela i našeg uma, shvativši da možemo svu pažnju ovog svijeta usmjeriti na naše tijelo i hranu koju uzimamo, ali ako nam misli nisu posložene, ako naš um nije u svojoj homeostazi rezultat će izostati.  I upravo to me je i privuklo ovoj oblasti, mi to u health coachingu zovemo PRIMARNA HRANA. U primarnu hranu spadaju one oblasti našeg života koje imaju ogroman uticaj na naše misli, naša uvjerenja, naša iskustva i samim tim emocije. U polje primarne ishrane spadaju četiri ključna životna polja: odnosi (socijalni život, emotivni partner, poslovno okruženje…), spiritualnost (koja trenira naš duh), fizička aktivnost (koja jača naše fizičko tijelo, ali i ne samo tijelo) i karijera (posao koji obavljamo, šta angažuje naš mentalni sklop i koje efekte to ima po naše mentalno biće).  Ishrana, odnosno hrana koju vidimo na našem tanjiru, je na drugom mjestu, to je tzv. SEKUNDARNA HRANA.  To ne znači da možemo piti Coca-Colu, jesti hamburgere u neograničenoj količini, afirmisati na dnevnom nivou kako smo vitki i očekivati takav rezultat. Naravno da ne. Afirmacijom se mnogo toga može postići, ali šta je sa onim čime se hranimo iznutra? Da li Coca-Cola i hamburgeri zaista mogu doprinjeti našem zdravlju, energiji i da li ova hrana može nahraniti našu dušu?  Postoji sinhronicitet između našeg tijela i našeg mozga, u svakom momentu. Prvo se javlja misao u našem mozgu, koja provocira hemijski signal i oslobađanje neurotransmitera (hemijski glasnici koji šalju signale između nervnih ćelija i tako omogućavaju komunikaciju mozga i ostatka nervnog sistema). Hemijski signal je uvijek praćen oslobađanjem izvjesnih neuropeptida, koje mozak  šalje tijelu putem krvotoka. Ti neuropeptidi prvo dospjevaju do hipofize (endokrini sistem), koja zatim oslobađa hemijsku poruku (hormone) tijelu šaljući mu određene instrukcije. Dakle, neuropeptidi i hormoni su odgovorni za naše emocionalne reakcije. Kada se osjećate onako kako mislite, vi počinjete da mislite onako kako se osjećate. Ovo se zove stanje postojanja, jedna neprekidna povratna petlja, gdje je tijelo u neku ruku Sluga, a um  je Gospodar.Međutim, taj sluga (tijelo) preuzima vođstvo nad umom (prošli gospodar) i na taj način postaje gospodar. Um možda i dalje misli da je gospodar, ali tijelo je donosilac odluka na osnovu njegovih memorisanih emocija.

Zapanjujuće!  Da ne bih previše otišla u nauku, mislim da je ovo dovoljno da se razumije zašto se um i tijelo ne mogu posmatrati odvojeno i zašto je kod redukcije  kilograma, uvijek važno raditi na oba fronta. To je ona primarna i sekundarna ishrana u health coachingu, a Ken Dičtvald je to sjajno opisao u svojoj knjizi Tjelesni Um I dr Džo Dispenca u knjizi Stvorite novo JA.

I evo ga sjajan odgovor na pitanje „Zašto ne mogu da smršam kada sam redukovala svoju ishranu, redovno treniram, idem na limfnu drenažu, sama pripremam hranu?“  Odgovor je tu, zato što emocije nisu sređene, naš um nije u ravnoteži. Nešto u nama pravi energetsku blokadu, što vodi ka nezadovoljstvu i frustraciji.

Kako hrana utiče  na naše emocije?

 • Hrana koju unosimo mijenja naš epigenom (pravi promjene na nivou gena)
 • Mijenja našu crijevnu floru (u crijevima se nalazi ogroman broj nervnih završetaka)
 • Ima direktan uticaj na naš nervni sistem (Ne znam osobu kojoj nije zadovoljstvo jesti!)

Mi kada smo nervozni posežemo za sendvičima, picom ili nekom sličnom, brzom opcijom obroka. Kada jedemo nekontrolisano, kada hranom pokušavamo zataškati naša unutrašnja  nezadovoljstva to zovemo emocionalnom glađu. Međutim, na hemijskom nivou ovakvim izborima radimo potpuno pogrešnu stvar.

Naime, hrana koja povoljno utiče na naš um I koja provocira one hemijske odgovore koji kao rezultat daju  lijepe, pozitivne  emocije, je:

 • Mediteranska hrana, bogata ribom, povrćem, koštunjavim voćem I voćem različitih boja
 • Kurkumin, koji se nalazi u začinu kurkuma
 • Omega-3-masne kiseline (riba, čija sjeme, lan, avocado, puter od kikirikija, kakao, bademi, kokosovo ulje)
 •  Orah I avocado
 •  Ishrana koja je bazirana na niskom unosu ugljenih hidrata (Low carb diet)
 • Kafa
 • Post ili kalorijska restrikcija
 • Čokolada (najbolji izbor je ona sa većim procentom kakao praha)

Dakle, nikako ne posežite za rafinisanim šećerima I fabričkom hranom.

Koje su to lifestyle tehnike koje imaju pozitivan uticaj  na naš um, što rezultira I dobrim I optimalnim izgledom tijela:

 • Svjesnost (biti ovdje I sada, biti mislima ondje gdje smo I fizički prisutni)
 • Meditacija
 • Vježbe disanja
 • Oproštaj I tehnike zahvalnosti
 • Fizička aktivnost, kao odličan trening za naš um, pa tek onda I naše tijelo

Razvojem pozitivnih emocija mi ustvari poboljšavamo izgled naše kože,kose I noktiju,  kvalitet sna, koncentraciju, odbrambeni odgovor našeg organizma, smanjujemo upalne procese, razvijamo empatiju I dobre odnose sa drugim ljudima, pojačavamo energiju I vitalnost. Koliko je samo ljudi koji su se iz najtežih bolesti izvukli radeći na svom umu…. Pozivam vas da u svoju dnevnu rutinu uključite neke od ovih tehnika, jer zdravo tijelo I zdrav duh su najljepši poklon koji možete pokloniti sebi I ljudima koje volite. A onda kada se sredite iznutra, vaše tijelo će poprimiti optimalan izgled I kilažu.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top