Nova godina-nova fitness avantura

Ove sedmica je rezervisana za fitness!

O tome, kako možemo unaprijediti naše fitness navike piše moja dugogodišnja instruktorka fitness-a, Jelena Krstajić, EREPS Personal Trainer.

Tekst je u nastavku:

Nova godina-nova fitness avantura. Takav je horoskop baš svima. Ko već nije flertovao s fitnesom, mogao bi da oproba baš ovog januara da se srećno zaljubi u vježbanje, znojenje i igranje sa zdravim namirnicama.

Padanje pod uticaj loših navika, alkohola i bančenja je prošlost, jer su praznici i sezona poroka je za nama.

Ako baš hoćete da ostavite utisak, nađite najbolje komade sportske opreme, one koje ste već ranije spremili za ovaj prvi sastanak. Pođite baš na onaj trening koji ste već duže vrijeme planirali da posjetite. Javite se baš onom drugu ili drugarici koji vas odavno zivkaju da dođete na trening. Znači da imate sve.

Postavite cilj

Ako ste prije praznika vježbali tri puta nedjeljno, a želite da maknete višak kilograma, valjalo bi da odmah krenete sa jednim treningom više. Sva četiri treninga trebaju da budu umjerenog intenziteta i trebalo bi da angažuju velike mišićne grupe, prevenstveno noge.

Dvaput nedjeljno kružni trening snage i dvaput nedjeljno kardio trening bi mogli da budu odličan sedmični plan. Drugi predlog  bi bio da jednu vježbu snage, za veliku grupu mišića, prati vježba za malu grupu mišića i tako bez pauze, s težinama koje nisu vaš maksimum.

Unosite novine, probajte neke programe koje niste ranije. Poslije kraće pauze, ovoj ,,vezi” treba dati značaj i makar četiri puta nedjeljno joj posvetitit svu pažnju i energiju.

Ukoliko nikada ranije niste vježbali, dovoljno je da počnete da u gym dolazite trput nedjeljno. Koristite priliku dok su manje gužve,  da što više pitate trenere, da naučite osnovne vježbe i stvorite naviku da dolazite redovno.  Isprobajte sve što vam se učini zanimljivim i držite se stvari koje su vam interesantne, jer vam nije cilj da vam trening na startu bude dosadan. Takva veza nikad nije imala uspjeh.

Za sve važi jednako, pješačite kad god imate priliku. Čuvenih deset hiljada koraka sa aplikacije na telefonu je namjanje što možete uraditi za svoje zdravlje.

Cilj je da što ranije tokom dana ubrzate metabolizam, a ubrzan metabolizam troši više kalorija.

Ispraznite sve novogodišnje paketiće sa slatkišima

Ako ćemo realno, poslije Nove godine niko nema novca za bacanje. A slatkiši i nezdrava hrana su zapravo samo trošak. Imajte to na umu svaki put kad odete u trgovinu namirnica.

Ako ne možete da održite obećanje pred sobom, dajte riječ nekoj sebi dragoj i bitnoj osobi. Zar je slast od par minuta bitnija od obećanja?

Odaberite jedan dan, kad imate najmanje obaveza,  da probate neki od detoks programa. Cijedite sokove i pijte čajeve cijeli dan. To će dosta doprinjeti regulaciji vašeg apetita.

Brze odluke i drastični preokreti su samo šok za organizam. Nagle promjene režima ishrane neće dati čak ni brzoročni rezultat, jer ćete još, i prije nego krenete s rigornoznom dijetom, od nje  odustati.

Kao što rekosmo, prepustite se igri sa zdravim namirnicama, saznajte više o njima, diskutujte s prijateljima na tu temu, pitajte za predlog.

Vaga

Moja lična preporuka je da, ako se prije Nove godine niste izvagali, ne traba vam ni poslije dočeka Nove brojčani dokaz da ste se popravili. Ostavite je na miru. Nije vam ona ništa kriva.  Te brojke vjerovatno i nisu realno stanje stvari, jer začinjena hrana i slatkiši, koje ste unijeli u prethodnom periodu,  su doprijnijeli da vam se u organizmu nakupi voda.

Prije no uđete u novu vezu sa fitness-om izmjerite obim struka, kukova i grudi. Za tri sedmice opet ponovite mjerenje, da vidite kako vam ,,veza” napreduje.

Pitajte. Razmjenjujte mišljenja. Okružite se ekipom koja ima slične ciljeve kao vi, koja vas podržava i razumije.


Autor teksta:

Jelena Krstajić, EREPS Personal Trainer, Spinning®, VK1®, TRX®, Nina’s Academy

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top