Kako Yin-Yang princip možete iskoristiti da poboljšate kvalitet vašeg života

Živimo u svijetu dualnosti i apsolutno sve što postoji u Univerzumu se može opisati kroz stari istočnjački koncept Yin-Yang.

Ako pogledamo nas i svijet u kom živimo uočićemo da sve ima svoju suprotnost, pa tako uočavamo plimu i osjeku, dan i noć, svjetlost i tamu, vruće i hladno, raj i pakao, život i smrt, muškarca i ženu, zdravlje i bolest…Dakle, govorimo o polaritetima, antagonistima, koji predstavljaju suprotnosti ali nisu protivnosti, već su komplementarni. Spajanjem polariteta mi ustvari postižemo balans, harmoniju.

Tako svako od nas nosi u sebi oba principa, što reprezentuje mušku (Yang) i žensku (Yin) energiju. Dakle, ako je jedan od principa više izražen to dovodi do disharmonije u nama, što vodi ka duhovnoj ili fizičkoj bolesti.

health coachingu se jako naglašava značaj dovođenja u optimalan balans određenih životnih polja, kako bi se osiguralo zdravlje. Tako sagledavamo holistički princip, tretirajući naše biće kao fizičko, duhovno i mentalno, kroz ravnotežu na poljima odnosa, uravnoteženu ishranu, uravnoteženu fizičku aktivnost, optimalan spiritualni pristup…međutim, postoji još jedan segment koji je veoma značajan, a to je princip muške i ženske energije u pojedincu. Svako od nas posjeduje obje energije, tj.oba principa. Ukoliko se uoči da je jedan od principa u disbalansu, postoje metode kojima ga vraćamo u balans. Npr.ako je naš muški princip (Yang) dominantniji, radimo na buđenju ženskog principa (Yin).

Postoji sedam principa Univerzuma koji se tumače kroz Yin i Yang:

 1. Sve stvari su diferencijacija jedne vječnosti
 2. Sve se mijenja
 3. Svi antagonizmi su komplementarni
 4. Ništa nije identično
 5. Sve što ima prednju ima i zadnju stranu
 6. Što je veća prednja to je veća i zadnja strana
 7. Sve što ima početak ima i kraj, ali I svaki kraj ima svoj početak

Muška energija (Yang) predstavlja:

Dan

Sunce

Rigidnost

Ektrovertnost                                                                                                                                            

Um

Razmišljanje

Toplo

Takmičarski duh

Ekspresiju

Jedninu

Pokret

Lijevu hemisferu mozga

Ženska energija (Yin) predstavlja:

Noć

Mjesec

Fleksibilnost

Introvertnost 

Srce

Osjećanja

Hladno

Intuitivnost

Intuitivnost

Množinu

Mirovanje

Desnu hemisferu mozga

……

Zavisno od odnosa ove dvije energije u nama, svi mi imamo drugačije, jedinstvene reakcije na svijet koji nas okružuje. Razumijevanje ovih principa nam može pomoći da sagledamo disbalans. Cilj svakog od nas jeste harmonija, a da bi bili u miru sa sobom, moramo biti I u miru sa Univerzumom. Na nivou health coaching-a uvijek se vodi računa da se klijent što više uskladi sa prirodom. Tako na primjer, gledamo da spavanje prilagodimo prirodnim ritmovima, najoptimalnije je poći u krevet oko 22-23h, a buditi se kada I dan se budi  oko 5-6h, zavisno od doba godine. Ako je klijent u Yang disbalansu, onda se vodi računa da se njegova ishrana obogati Yin principom. Kako vama to može služiti?

Previše Yanga se ispoljava pojavom vrućine u glavi, ljutnjom, euforijom, osjećajem napetosti. Yang osobe su dinamične i emocionalno osjetljivije, uvijek su zaposlene, mrze se dosađivati i besposličariti. Užurbani su, pokreti su im žustri i govore glasno. Boja kože lica i usana im je ružičasta. Često su žedni i vole hladne napitke. Često imaju preosjetljivu gingivu (zubno meso), pate od gorušice  i opstipacije (zatvora).

Ovakvoj osobi je potrebno u ishranu uvesti više Yin namirnica:

 • Žitarice: heljda, proso, ječam, riža, kukuruz, crveni pasulj, bijeli pasulj
 • Povrće: celer, sirova bijela rotkvica, krastavac, plavi patlidžan, alge, blitva, spanać, krompir
 • Gljive: šampinjoni
 • Voće: banana, lubenica, kruška, grejp, mango, kivi, dud, dinja, jabuke, limun
 • Proteini: bijelo meso,jegulje, sipa, haringa
 • Yang tipovima odgovara i soja sos, svježi sir, kiselo mlijeko i zeleni čaj.

Yin osobe su sklone jutarnjem umoru i niskom krvnom pritisku. Koža njihovog  lica i usana  je blijeda, stalno im je hladno, imaju loš apetit i ne jedu redovno. Više su zatvoreni u sebe, govore i kreću se sporo. Mogu imati napade  I želje za slatkim i izraženu potrebu za toplim napitcima. Naginju prehladama, ozeblinama i celulitu.

Ovakvoj osobi je potrebno u ishranu uvesti više Yang namirnica:

 • Žitarice: pšenica
 • Povrće: grah, zeleno povrće, klice od graha, ren, peršun, ljuta paprika, kineski kupus, mahune, tikva, bijeli luk, poriluk, kupus, rajčica, brokoli, crni luk
 • Voće: orasi, marelice, mandarine, višnje, ananas, nar, smokve
 • Namirnice životinjskog porijekla: svinjsko meso, guščje meso, janjetina, junetina, škampi, jaja, guske, svinjska jetra, riba, lignje, piletina, kokošja jaja
 • Yin osobe mogu umjereno koristiti: alkoholna pića, vino, sirće, smeđi šećer, senf, crni biber, crni čaj, kafu, đumbir, cimet, čili i koromač.

Kako možete probuditi vašu žensku energiju (Yin): ·

 • Kad vam neko da kompliment, jednostavno primite kompliment sa “hvala vam” (zaobiđite bilo kakvu samokritiku)
 • Neka vaš prijatelj ili partner preuzme vođstvo u izradi plana (za putovanje, večeru, izbor filma, itd.). Dozvolite da druga strana bude “jača polovina” u određenoj situaciji.
 • Učestvujte u zajedničkoj aktivnosti ili projektu – timski rad, timski sport
 • Probudite svoju kreativnost tako što ćete pisati, crtati, plesati, uređivati dom, fotografisati, kuvati…

Kako možete probuditi vašu mušku energiju (Yang):

 • Pokušajte malo intenzivniji trening nego što ste navikli do sada – koristite veće težine ili različite oblike kardio treninga, da bi izazvali svoje tijelo na nov način oblikovanja
 • Pozovite prijatelja ili člana porodice kojeg već neko vrijeme želite da zovete, ali nikako to ne uradite
 • Nađite prostor u svojoj kući (fioka, ormar, itd.) koji je zanemaren sa vaše strane I uredite ga
 • Razmislite o događaju  ili grupi kojoj želite da prisustvujete (klub knjiga,grupa za pletenje, košarkaška utakmica, ili grupa podrške za hranu), priključite joj se

Ovdje je veoma važno da znate da svako od nas ima obje energije u sebi I da nam je cilj da ih balansiramo. Znajte da apsolutno posjedujemo sve što nam je potrebno. Kada udružimo oba principa, mušku (Yang) I žensku (Yin) energiju, onda je moć našeg potencijala I sposobnosti zaista nepregledna. Možemo sve naše ciljeve I vizije ostvariti, jer priroda radi za nas.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top