Šta bi trebalo da znaš o uređenju vlastitog doma?

Proljeće je idealno vrijeme da napravite jedno veliko spremanje u svom životu. U svakom smislu te riječi. Idealno vrijeme da dozvolite sebi neki detoks program i tako pročistite vaše tijelo iznutra. Oslobodite se svih onih toksina koje ste nagomilali u zimskom periodu, pročistite crijeva i regulišete crijevnu floru i spremite se za sijaset namirnica koje nam proljeće i naredni period donose. To može biti neki od gotovih detoks programa, to može biti vaš prilagođen način ishrane, koji podrazumijeva isključivanje namirnica životinjskog porijekla, to može biti i post. Šta god da odaberete, a da radi za vas, odlično je.

Proljeće je takođe idealno vrijeme da zavirite u sebe, u svoju nutrinu. Mada, svako vrijeme je idealno vrijeme za to, ali kada već govorimo o „velikom spremanju“ onda se uhvatimo i rada na sebi. Preispitajte kakve misli njegujete, koja su vaša dominantna emocionalna stanja, šta vas hrani iznutra. Mnogo bitnije od onoga šta vas hrani spolja, tj.kakva hrana se nalazi na vašem tanjiru. Preispitajte vaša zadovoljstva i nezadovoljstva, odnose sa partnerom, odnos sa sobom, odnose sa članovima porodice, prijateljima, kolegama…vidite kako stoje stvari i šta bi od ovoga moglo biti drugačije i bolje.  Zapitajte se šta vas veseli, u kojim situacijama ste istinski radosni? Koliko često takve situacije praktikujete u vašoj rutini? Kada ste posljednji put uradili nešto drugačije, ma šta to bilo?

Proljeće je takođe idealno vrijeme da preispitamo i gdje smo sa novogodišinjim odlukama i postavljenim ciljevima.

Proljeće je takođe idealno vrijeme za čišćenje energije u našem domu, za otklanjanje svega što vam ne služi. Vrijeme je da se okreče zidovi, vrijeme je da se sredi garderober, da se zimska roba opere i odloži do naredne sezone. Vrijeme je da iščistite vašu kuhinju, vaš frižider, ubacite neke drugačije, laganije namirnice.

Vrijeme da se obskrbite voćem, poseban fokus stavljajte na sezonsko voće. Učinite odlaske na pijacu ritualnim, kupite cvijeće i osvježite novom bojom vaš dom.

Vrijeme je da uzmete patike u ruke i pokrenete vaše guze. Ako ste čekali toplo vrijeme kao izgovor za rekreaciju, evo ga, stiglo je. Više izgovora nema.

Vrijeme je da sebe častite nekom sitnicom. Poklonite sebi mali znak pažnje, onako kako bi voljeli da neko drugi to uradi za vas. Uradite vi sami za sebe, vaše biće će vam biti neizmjerno zahvalno. Recimo, kupite sebi neku knjigu, uplatite časove plesa, učlanite se u planinarsko društvo, zagrlite se svakog jutra, kupite nove šoljice za kafu, pripremite vaš omiljen kolač, priredite sebi toplu kupku….

Proslavite dolazak proljeća simbolično, kao dolazak nečeg novog, ljepšeg i vedrijeg u vaš život. Otvorite se za nove stvari, očistite vaše prozore, otvorite iste, unesite svjež vazduh u vaš dom, pokažite svemiru da ste otvoreni i spremni za sve novo što dolazi. Proljeće je vrijeme buđenja i vrijeme promjena.

Health coachingu se poseban akcenat stavlja na uređenje doma. Baš kao što se trudite da nahranite svoje tijelo ukusnom I zdravom hranom da biste postigli optimalno zdravlje, važno je stvoriti dom koji će vas osvjetliti iznutra. Cilj je urediti  dom za život koji vi sanjate i viziju koju želite postići. Kako smo svi različiti, ovdje ne postoje univerzalna pravila. Svaka osoba je jedinka za sebe I različite stvari je uveseljavaju I energizuju. Dok jedna osoba može poželjeti prostor sa dosta ukrasa, predmeta I jarkih boja,  druga može tražiti smirenje u mekom tonu, minimalno ispunjenom domu.

Vaše kućno okruženje bi trebalo da bude odraz kako želite da vaš život izgleda. To su istočnjačka vjerovanja, koja veliku pažnju poklanjaju energiji I koja potkrepljuju ideju da je kretanje energije u našem životnom prostoru ključ našeg zdravlja. Kako bi poboljšali naše zdravlje, bogatstvo I sreću možemo se poslužiti I drevnom istočnjačkom umjetničkom formom, Feng Shui, koja ima za cilj da obezbijedi protok životne sile ili chi. Chi je životna energija koja ujedinjuje naše tijelo, um i duh. Feng Shui je drevna kineska nauka o usklađivanju života  u saglasju sa snagama Univerzuma.

Šta je ono što bi zaista trebalo da znate o uređenju vlastitog doma prema Feng Shui filozofiji?

 •  Odaberite drvene okvire za krevete, metalni okviri privlače elektromagnetske talase od elektronskih uređaja  i utiču na cikluse spavanja.
 • Očistite nered u svom životnom prostoru. Izbacite sve papire, napuklo posuđe, svu garderobu koju ste krpili (npr.napukle čarape).
 • Nabavite  dušek koji podržava vaše tijelo i omogućava dubok odmor.
 • Neka vaša spavaća soba bude namijenjena samo za odmor I spavanje. Bez papira, kompjutera, ili bilo čega što je u korelaciji sa vašim poslom (npr.radni sto).
 • Eliminišite iz vaše spavaće sobe sve elektronske uređaje: telefon, televizor, kompjuter- elektromagnetna polja utiču na kvalitet vašeg sna.
 • Smeće koje se nakupi odmah izbacite iz stana- kao što izreka kaže, bolest ulazi na usta. Nikada ne stavljajte kese sa smećem ispred ulaznih vrata. Ulazna vrata vašeg doma su zapravo vaša usta. Smeće/otpad/toksini su nešto što nikako ne bi trebalo da blokira energiju koja ulazi u vaš stan preko ulaznih vrata. Ulazna vrata trebaju da budu čista I ulaz oslobeđen.
 • Iščistite prostor ispod vašeg kreveta- neki ljudi vole da spakuju stare stvari koje se rijetko koriste u svakodnevnom životu i stavljaju ih ispod kreveta kako bi uštedjele prostor. Međutim, ovo je idealan medijum za nakupljanje prašine, razvoj mikroorganizama I blokiranje energije.
 • Obezbijedite svjež vazduh u prostorijama, što više prirodnog svjetla i prostor bez buke i nereda. Ukoliko nemate dovoljno prirodnog svjetla, rasveta treba da bude različite jačine. Sijalice iste snage u svim prostorijama nisu dobro rješenje. Na prozorsku dasku stavite bilo kakvu figuricu od brušenog kristala, jer se tako širi i ravnomerno raspoređuje energija koja dolazi od spoljnog svjetla. Esencijalna ulja vrlo efikasno mogu da pročiste vazduh.
 • U istočnom dijelu stana treba držati zelene biljke i(ili) akvarijum, jer vodeni i drveni elementi doprinose boljem zdravlju. Ukoliko iz nekog razloga cvijeće u vašem domu ne uspijeva, energiju možete popraviti i bojama. Zelena ili smeđa zameniće energiju biljaka, dok će adekvatnu zamjenu za vodu obezbijediti plava ili crna. Izbjegavajte kaktuse i druge biljke sa bodljama, a birajte one sa zaobljenim listovima.
 • Sve prostorije u stanu treba održavati, ali je za zdravlje vrlo važno da su spavaća soba i toalet čisti. Daska toaleta treba uvek da bude spuštena kada nije u upotrebi, a vrata od kupatila uvek treba da budu zatvorena.
 • Krevet u kojem spavamo ne smije biti naslonjen na zid koji na drugoj strani ima toalet.
 • Kako bi svi članovi porodice imali dobro zdravlje i kako bi među vama vladali sklad i harmonija, ručajte zajedno za okruglim ili ovalnim stolom. Energija kruga jača i zdravlje i dobre međuljudske odnose.
 • U enterijeru izbjegavajte žutu boju, naročito u spavaćoj sobi, jer ona podstiče brigu, a to je glavni izvor stresa i narušenog zdravlja.
 • Kuhinja treba da bude okrečena u pastelne, nikako tamne boje, jer svijetliji tonovi pobošljavaju probavu i rad želuca.
 • Ukoliko imate problema sa jetrom, okružite se drvenim predmetima. Energija drveta blagotvorno utiče na sve unutrašnje organe, naročito na jetru i žuč.
 • Odlična stimulacija za dobro zdravlje je biljka bambusa, smještena u trpezariji ili dnevnoj sobi, jer simbolizuje prosperitet.

Veliko sređivanje vašeg života počinje od vašeg doma. Vaš stan je zapravo vaš organizam. Onako kako tretirate vaš organizam, tretirajte I prostor u kom živite. Prostor iz koga crpite energiju I snagu za sve izazove sa kojima suočavate na dnevnom nivou. To je vaša oaza.Možda neke od gore navedenih predloga možete iskoristiti da učinite vašu oazu što prijatnijom.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top