Potaž od tikvica sa mirođijom, u kremi od kokosa

Tikvice su vjesnici proljeća. Pojavljuju se na pijačnim tezgama već početkom proljeća i traju tokom cijelog ljeta.

Osim što su izuzetno zdrave, tikvice povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju živce, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tijela. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala. Popularne su i zbog male kalorične vrijednosti, a obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom. Poboljšavaju probavu, a preporučuju se kao savršen dodatak uz ribu i meso.

Energetska vrijednost 100 g sirovih tikvica s korom iznosi 16 kcal/69 kJ.

A 100 gr svježih tikvica zadovoljava 28 % dnevnih potreba za vitaminom C i 11 % za vitaminom B6, dok kuvana varijanta sadrži više vitamina A i podmiruje 22 % potreba za ovim vitaminom. Ista količina tikvica sadrži oko 260 mg kalijuma (7% preporučene dnevne doze) i 0.2 mg mangana (9% preporučene dnevne doze).

Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti, tikvice predstavljaju idealno povrće u periodu  kada  se oslobodimo viška kilograma. Sto grama tikvica sadrži dva grama vlakana zbog kojih ćemo se duže osjećati sitima. Takođe, pošto sadrže 95%  vode, tikvice snadbjevaju organizam vodom i pomažu nam da se oslobodimo toksina, čime se smanjuje i mogućnost glavobolja koje nerijetko prate dijetu.

Mogu se pripremati na različite načine I svakako mi je plan da ih više forsiram u narednom periodu, pa će biti I recepata na blogu na tu temu.

Danas, jedan jednostavan recept, a neizmjerno lagan I zdrav. Namijenjen baš svima, posebno onima kojima je u fokusu redukcija kilograma.

Za pripremu vam je potrebno:

½ pakovanja kokos kreme

3 srednje tikvice

1-2 čena bijelog luka

½ glavice komorača

½ glavice crnog luka

Svježa mirođija

Himalajska so, biber, kurkumin

Sjeme oljuštene konoplje, za dekoraciju

Sjeme susama, za dekoraciju

Postupak pripreme:

Svo povrće se iskuva u vodi. Izblendira u procesoru, ja koristim Nutri Bullet.

Miksovan I izblendiran sadržaj prebaciti u šerpu, dodati začine, himalajsku so  I kokos kremu I miješati na laganoj vatri dok se krem ne otopi I sjedini sa ostatkom mase.

Opciono: možete dodati u potaž I kinou, kako bi pojačali nutritivnu vrijednost potaža. Naravno, konou je potrebno prethodno iskuvati.

Potaž se služi topao. Za dekoraciju sam koristila svježu mirođiju, oljušteno sjeme konoplje I susamovo sjeme.

Ovaj potaž može poslužiti kao uvod u ručak ili kao opcija za laganu večeru.

Od ove količine dobićete četiri porcije potaža od tikvica.

Prijatno!

S ljubavlju,

Ivana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top