Šest savjeta koji će vam pomoći da bolje rukovodite sopstvenim vremenom

Nekada sam maštala o tome kako ću jednog dana imati dovoljno vremena da radim sve ono što nekada nisam mogla. Tada sam izgovor nalazila u “teškom I napornom poslu” koji mi je to zadovoljstvo uskraćivao.

I obezbijedim ja za sebe novi koncept života, privatni posao i pregršt vremena za sve ono što je nekada nedostajalo. I znate šta se onda počelo dešavati? Promijenila sam koncept, ali sam ostala vjerna svojim starim programima.

Nastavila sam imati osjećaj da mi vrijeme curi i da stalno jurim za njim.

I tako, jednog dana, postavim sebi (veoma ozbiljno) pitanje „A kako to zapravo nemaš vremena? Kako bi izgledao tvoj život da ga imaš onoliko koliko je tebi potrebno? Šta bi bilo drugačije?“ I onda shvatam, stvar na kojoj treba da radim jeste da promijenim percepciju. Jer sve drugo imam. Vremena ima dovoljno i podjednako za sve nas.

Nekada nas obaveze pritisnu, ali ako I u takvim okolnostima mi imamo osjećaj da nešto ne možemo, zapravimo mi to samo nećemo. I to pravi ogromnu razliku u našem doživljaju. Sve ostalo su samo puki izgovori.

Evo par sjajnih načina kako možete poboljšati vaš Time Management (Upravljanje sopstvenim vremenom), veoma jednostavnih, a učinkovitih:

1.  Ne zaboravite da dišete

Toliko krucijalno, a na prvi mah nevjerovatno banalno. Međutim, mi kada dišemo pravilno I duboko, iz našeg donjeg stomaka, mi zapravo angažujemo naš parasimpatički nervni sistem. On je odgovoran za odgovor “Odmor I varenje”. Ovaj način disanja aktivira relaksaciju I čini da se osjećate mirnije, prisutnije I usresređenije. Ovo ima ogroman efekat na vaš dan, jer kada se osjećate mirno, sve što se dešava spolja slabije utiče na vas. Ne kaže se džabe, da ako čovjek ne pronađe mir u sebi ne treba ga  tražiti nigdje drugo. Sve dok imate mir u sebi vi se bolje nosite sa pritiskom, kratkim rokovima, okruženjem koje vam ne pogoduje I sl.

2.  Promijenite način na koji govorite o vremenu

Umjesto da uvijek govorite o tome kako nemate dovoljno vremena, ili kako vikend prolazi brzo, potrebno je da uzemljite vašu energiju I da priznate da je vrijeme onakvo kakvim ga vi činite. Zapravo, sve je u percepciji. Zašto nam se uvijek čini da subota nekako baš dugo traje, dok nedjelja prođe za čas? A oba dana imaju isi broj sati. Ali, mi zapravo aktiviramo naše naučene programe, za koje smo vezali određene osjećaje.  Zato, dobro je dan početi sa afirmacijama, tipa: Ja sam kreator sopstvenog vremena, Danas ću imati upravo onoliko vremena koliko mi je potrebno…na ovaj način afirmišete formiranje novih I brisanje vaših starih programa.

3.  Pozivam vas da zapisujete sve aktivnosti na koje trošite svoj dan

Uzmite olovku u ruke I napišite dnevnik. Odvojite  nedjelju dana za to I zapisujte, za svaki dan zasebno,  šta ste radili I koliko procenata vašeg vremena ste potrošili na to. Ukupan rezultat aktivnosti na kraju dana treba da bude 100%.

I tako cijelu sedmicu, dok ne dobijete širu sliku o tome gdje zapravo trošite vrijeme I na šta. Vjerujte, iako mislite da savršeno znate gdje vam vrijeme curi, nakon ovog zadatka ćete shvatiti da ipak postoje neke aktivnosti koje uopšte ne uzimate u obzir kada razmišljate o tome šta vam “troši vrijeme”.

4.  Zapišite pet ključnih stvari koje želite da unaprijedite– to su vaši ciljevi.

Kako bih vam pomogla da ovo bolje razumijete, navešću svoj primjer:

  • Završetak edukacije za life I health coach-a
  • Optimizacija mog sveukupnog zdravlja
  • Unapređenje socijalnog života
  • Putovanja
  • Implementacija ideja I razvoj mog privatnog biznisa

Kada zapišete vi svoje ciljeve, porazmisite da li su u skladu sa vašim ativnostima koje sprovodite u toku dana, na šta zapravo trošite vaše vrijeme???

5.  Napravite listu prioriteta vaših aktivnosti u toku dana

Ovdje se sjajno uklapa tehnika o kojoj se mnogo priča u biznis okruženju, ali zaista je djelotvorna I za struktuiranje privatnog Time managmenta. Tehnika “Hitno/Bitno”. 

Prosto, sve vaše dnevne aktivnosti rasporedite u ono polje kojem vi smatrate da aktivnost pripada. Ovo je sjajno uraditi na samom početku dana, na poslu ili u privatnoj režiji. Razumijevanja radi:

Kritične aktivnosti (hitno i bitno): Ako je nešto i hitno i bitno, onda stvarno trebate na to obratiti pažnju. Zato je najbolje da ga stavite na vrh liste vaših prioriteta za taj dan.

Odlučite (Nije hitno, ali je bitno): Nedostatak hitnosti ne podrazumijeva da ove aktivnosti možemo zanemariti. One su najčešće u uskoj vezi sa našim dugotrajnim ciljevima. Samo je potrebno staviti ih na nižu ljestvicu naših prioriteta za taj dan.

Delegirajte (Hitno i nije bitno): Hitnost zahtijeva pažnju. Hitne, nevažne stvari obično uzmu mnogo više vremena nego što možemo zamisliti. Zato ih je najbolje delegirati, ukoliko imate prostora za to.

Eliminišite (Nije bitno i nije hitno): Ako nije važno i nije hitno možda na to ne biste trebali trošiti svoje vrijeme, ni energiju. Makar za sada.

6.  Oslobodite se perfekcionizma

Oslobodite se potrebe da budete neko ko je savršeno isplanirao svoj dan I kome je svaki dan produktivan. Možda se ovo “kosi”sa gore navedenom stavkom, ali je cilj da vam prenesem poruku da ne moramo svakoga dana praviti To-Do listu, raspoređivati obaveze na hitno I bitno I ispisivati notes aktivnostima. Ovo je stavka koju je najteže prihvatam. Teško se nosim sa tim da nisam perfektna u planiranju svog vremena  svakoga dana. Međutim, vrijedno radim na svojim programima I naučila sam da dopustim sebi da budem čovjek, a ne robot. Nekim danima smo veoma lijeni I takvi dani su itekako poželjni. Tim danima punimo baterije I dozvoljavamo sebi da budemo pogrešivi. Ne moramo baš uvijek slijediti onu narodnu izreku “Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra”.Sasvim je ok da to nešto danas baš ne možeš.

Kao I u svemu, ključ uspjeha  je u pronalaženju balansa I u dobroj  organizaciji.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top