Kako do kvalitetnog sna?

Nisam neko ko voli da sluša one čuvene besjede o tome kako je nekada sve ljepše I lakše bilo. Vjerujem da svako vrijeme ima svoje prednosti I nedostatke. Današnji način života, pored niza benefita, često “ne radi za nas”, opterećeni smo obavezama, nedostatkom vremena, stalno smo u potrazi za nečim…vrijeme nam curi, tenzija sve veća, energije minimalno, sna još manje. U heath coaching-u je aspekat dobrog I kvalitetnog sna jako važan. Često su uzočnici nemanja kvalitetnog sna premalo vremena koje provedemo napolju I nedovoljna oksigenacija. Previše vremena provodimo za ekranom (kompjuter, telefon, tv), unosimo previše šećera I alkohola, imamo neredovne obroke, koje uglavnom loše biramo. Anksiozni smo I stalo pod nekim stresom. Istraživanja pokazuju da nedostatak kvalitetnog sna može prouzrokovati:

1.       Nemogućnost kontrole kilograma– loše spavanje utiče na hormone koji regulišu apetit. Oni koji imaju adekvatan san imaju tendenciju da unose manje kalorija, nego oni koji to nemaju.

2.       Uticaj na mentalne f-je– na prisutnost, koncentraciju, produktivnost, pamćenje. Tokom sna, nivo hormona stresa kortizola se smanjuje i mi izlučujemo više hormona rasta (ključna supstanca za reparaciju tkiva). Bez dovoljno sna, kortizol može ostati povišen, održavajući tijelo u stanju budnosti i povećavajući krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

3.       Nedostatak sna utiče I na mnoge aspekte sportskih I fizičkih performansi.

4.       Kvalitetan san jača odbrambenu moć organizma, tokom spavanja naš se organizam reparira. Studije su pokazale da nedostatak sna povećava rizik od raka debelog crijeva, raka dojke, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Tokom sna, imuni sistem vrši preventivno održavanje.

5.       Kvalitetan san utiče na izgled kože, pojačava njenu blistavost, elastičnost i putenost. Negativni aspekti modernog života svakodnevno ostavljaju trag na zdravlje našeg organizma, stoga nije loše imati tajno oružje.

Evo par malih trikova koji vam značajno mogu popraviti kvalitet sna: 

1.       Pripremite vašu spavaću sobu za spavanje- važno je da soba bude dovoljno provjetrena, ne pregrijana, dovoljno zatamljena. Posteljina dovoljno čista I osvježena. Često pišem o tome, ali meni veoma pomaže par kapi lavanda eteričnog ulja koje nakapam na svoj jastuk

.2.       Ukinite upotrebu elektronskih uređaja prije spavanja- bar sat vremena prije no pođete na spavanje. Veoma je važno da se vaš um umiri. Upalite neku laganu muziku, uradite meditaciju za uvođenje u dubok san, ili prosto pročitajte par stranica neke knjige.

3.       Omogućite sebi laganu šetnju I svjež vazduh- ovo je dobra popodnevna opcija. Šetnja u prirodi I svjež vazduh mogu značajno da vas “umore” I pripreme za lijepe snove.

4.       Izbjegavajte kasne treninge– naročito treninge velikog intenziteta. Višak adrenalina u krvi vam dodatno onemogućava ulazak u san.

5.       Izbjegavajte konzumaciju kafe popodne– višak kofeina djeluje stimulativno na vaš mozak.

6.       Koristite kurkuma zlatno mlijeko-tradicionalni napitak pred spavanje u Indiji.

Moj omiljeni način da ga konzumiram je prije spavanja, u toplom kokosovom mlijeku sa malo kurkume, đumbira, crnim  biberom, medom i kokosovim uljem.

Kurkuma je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu zbog kurkumina, aktivnog sastojka koji ima mnoga pozitivna djelovanja na zdravlje. Kurkuma ima jaka protivupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za smanjenje upala i probavnih smetnji, kontroliše nivo holesterola u tijelu, uklanja toksine, stimuliše metabolizam, jača imunitet i smanjuje upale kod artritisa. Pomaže u detoksikaciji jetre i ubrzava cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala i da kurkuma pomaže u borbi protiv različitih vrsta kancera.
Prema istraživanjima, biber povećava učinkovitost kurkume za 200%, što je glavni razlog njihovog kombinovanja.

7.       Ograničite posljednji obrok na tri sata prije odlaska na spavanje– na ovaj način rasterećujete vaš probavni trakt. Birajte lagan obrok za večeru. Neka fokus bude na povrću, uz dodatak nekog laganog proteina (riba, piletina, bjelance jaja I sl.) Veoma je važno da izbjegnete upotrebu ugljenih hidrata, koji će dodatno stimulisati vaš nervni sistem.

8.       Popijte neki umirujući, biljni čaj. Moj izbor je čaj od lipe. Čaj od lipe pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i djeca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti.
Za opuštanje ne mora samo da se pije, nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vrijeme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom.

9.       Uključite u vašu upotrebu Ashvagandha adaptogenu biljkuOvaj nevjerovatni korijen se vijekovima koristi u ajurvedskoj tradiciji. Studije su otkrile da utiče na lučenje kortizola iz nadbubrežnih žlijezda I to tako što smanjuje lučenje ovog hormona stresa. Utvrđeno je njeno protivupalno dejstvo i smatra se afrodizijakom. Ono što je tako sjajno u ashvagandhi je to što može pomoći da se smirite i podigne nivo energiju u isto vrijeme. Upravo zato I predstavlja adaptogen. Sanira ono što je “goruće” u datom momentu, sa idejom da uspostavi balans.

 Ashwagandha je biljka koja je potrebna svima kao dodatak prehrani budući da pomaže u kontroli stresa, umora, manjka energije, te poteškoća s koncentracijom. A često je glavni uzročnik nemanja kvalitetnog sna upravo stres I uznemirenost. Redovnom upotrebom ove biljke značajno ćete popraviti kvalitet sna, ali I umiriti vaš nervni sistem.

Kažu da se ideal smirenosti ogleda u mački koja sjedi, a tek kada spava…Zato, primjenite trikove opuštanja i umirenja, lezite i zauzmite svoju omiljenu poziciju u krevetu. Baš onako kako to mačke rade. 🙂 Rasterećeno, usresređeno na trenutak i na sebe. Lagano.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top