Energizujmo se sa proljećem

Šta je vaša asocijacija na proljeće?

Mene proljeće asocira na šarolikost boja, na razraganost, na smijeh, na generalno spremanje stana, na prelaganje garderobera, na zaljubljivanje, na buđenje, na izlete u prirodi, na otpuštanje, na dosta svježeg voća i povrća, na planiranje ljetnjeg odmora, na ispijanje jutarnje kafe na terasi, na linjanje moje mačke….veoma volim ovaj momenat kada se nekako sve budi.

Pilići svih vrsta ptica uče da pjevaju u proljeće. Na svijet dolaze sa sposobnošću pjevanja, ali moraju da nauče određene melodije svoje vrste. Smatra se da ih uče u prvih deset do šezdeset dana svog života, a počinju da ih pjevaju tek idućeg proljeća kada su starosti od oko tri stotine dana.

Životinje se bude iz hibernacije i viđaju se sve češće. Ptice se vraćaju u sjeverne krajeve iz toplijih južnih, osnivaju svoje porodice i gnijezde se.

Leptiri sakupljaju prve nektare sa proljećnog cvijeća, a i pčele se bude iz zimskog sna. Do kraja proljeća stiže i prvi med.

Koliko samo čarolije donosi proljeće. A evo ga, tu je.

Ja lično veoma volim smjene. Pa čak i smjene godišnjih doba. Volim da osjetim taj tok prirodni, volim novinu, trudim se da ustaljenošću, šablonom  i monotonijom ne začinjam svoj život. A proljeće me upravo podsjeća na to.

Međutim, s proljećem dolazi i neminovna adaptacija organizma na nove temperature, pritisak i spoljašnje uslove. To često iziskuje fluktuacije u energiji. Veoma je važno da se adekvatno pripremimo za godišnje doba koje nam stiže, da ojačamo našu odbrambenu moć organizma, da malim trikovima popravimo našu energiju.

A kako to možemo?

1. Birajte hranu iz prirode

Kada jedete hranu vibracijski bogatu vaše tijelo će proizvesti obilje energije. Počnite da unosite u vašu ishranu hranu bogatu biljkama, cijelu hranu, to znači da je vrijeme da smanjite ili uklonite prerađenu hranu iz vašeg menija, da smanjite unos hrane životinjskog porijekla, da se bazirate na tzv “Real Food”. To podrazumijeva da ishranu treba da obogatite svježim voćem I povrćem (uvijek je dobro da se bazirate na sezonske produkte), cijele žitarice, mahunarke, orašaste plodove I sjemena. Vaše tijelo će vam se zahvaliti na tome.

 A kako? Evo primjera:

  •  Započnite jutro sa toplom čašom vode i svježim limunovim sokom- ovaj napitak će vam pomoći da se razbudite, a ujedno će vam pomoći u izbacivanju toksina iz tijela
  • Dan možete započeti zelenim smutijem I dati svom tijelu potrebe nutrijente, a ne opteretiti probavni sistem.

Recept za moj omiljeni smuti:

2 šake spanaća (kelj, blitva, zelena salata- šta imate u frižideru)

1 banana

1 šaka šumskog voća (mogu I samo jagode)

1urma (mada, ovo predlažem da izbjegnete- smoothie je već dovoljno sladak od banane)

1 kašika čija sjemenki

Biljno mlijeko ili voda (ja najčešće vodu koristim, da umanjim kalorijsku vrijednost napitka)

Izblendirajte I uživajte u vašem doručku.

U gore pomenuti napitak možete dodati i ½ kašike moringa praha (opciono), koji će vam pomoći da dodatno bustujete vašu energiju.

2. Boravite na svježem vazduhu

Svi provodimo previše vremena u zatvorenom prostoru. Često nismo ni svijesni da manjak energije je posljedica I nedovoljne oksigenacije. Zato je proljeće pravo vrijeme da uključite u vašu dnevnu rutinu aktivnosti na otvorenom. Tako možete pauzu za ručak obaviti na svježem vazduhu, hodati po travi bosonogi (čim malo više otopli), šetati po pijesku na plaži, saditi cvijeće ili obrađivati baštu golim rukama. Što više kontakta sa zemljom I što više sunčevih zraka osjetite na licu više ćete energije iz prirode akumulirati.

 A kako? Evo primjera:

  •  Nastojte da provedete bar 20 minuta direktno izloženi sunčevoj svjetlosti. Naravno, zaštita od sunca je neophodna.
  • Idite van u prirodu, kad god ste u prilici. To može biti I park u vašem gradu. Duboko dišite. Vjerujte mi, ovo će vas energizovati!

3. Kreirajte vašu jutarnju rutinu 

Većina uspješnih ljudi ima neki svoj jutarnji ritual. Jutro je veoma važan dio dana, kada trebamo već početi bustovati našu energiju. Šta god da odaberemo, a da radi za nas, ok je. Vaš um će biti mirniji, jasniji, usredsređeniji, a dan ćete započeti sa osjećajem moći, što je izuzetno važno za sprovođenje zdravih navika na dugoročnom nivou.

Šta možete uključiti u vašu jutarnju rutinu?

  •  Vježbe laganog istezanja
  • Meditaciju ili vježbe disanja
  • Pozitivne afirmacije
  • Sjetite se svakog jutra na čemu ste životu sve zahvalni
  • Trčanje, joga, bilo koji vid kratke fizičke aktivnosti
  • Prošetajte vašeg psa prije posla, udahnite svjež, jutarnji vazduh I pripremite se za radni dan

4. Hidratacija

Stalno pišem o važnosti uzimanja vode, prosto, ova tema je svuda nezaobilazna. Voda vam je neophodna za sve procese koji se odvijaju u našem tijelu. Često je pad energije usko povezan sa nedostatkom dovoljne količine vode u našem organizmu. Da bi znali kako da izračunate koliko vam je vode potrebno, slijedite instrukcije:

Vaša kilaža x 0,033=broj litara vode koja vam je potrebna za normalnu f-juUkoliko imate neku fizičku aktivnost u toku dana, na iznos dobijen u gornjoj formuli dodajte još jednu čašu vode na svakih sat vremena jačeg fizičkog napora.

Moj savjet je da uvijek držite bocu vode na stolu ili u vašem vidnom polju. Da bi ispijanje vode učinili zanimljivijim, možete dodati par kriški limuna, svježu mentu I malo đumbira. Ukus je fantastičan!

 5. Ugodite sebi

Postoji mnogo različitih načina za vježbanje samopomoći i oni se razlikuju u zavisnosti od ličnih preferencija. Bez obzira šta odaberete veoma je važno da se brinete o sebi i imate vrijeme u toku dana samo za sebe. Zapamtite, niste nikome dobri ako niste sebi. Zato vas pozivam da radite na sebi I izvučete ono najbolje iz sebe.  Smijte se svakodnevno, prihvatite svoje nesavršenosti, koristite pozitivne afirmacije, priuštite  sebi masažu, toplu  kupku, prošetajte parkom, prelistajte svoj omiljeni časopis, slikajte, crtajte, pjevajte….radite sve ono što vam unosi radost u srce I dušu. Šta god to bilo, a da radi za vas I ne može nauditi drugome.

Iskoristite ovo vrijeme da se oslobodite stresa, pritiska I potpuno očistite svoj um. Budite sebi najbolji prijatelj. Jer kada radimo stvari koje nas ispunjavaju, pokrećemo sijaset hemijskih reakcija u nama, oslobađamo hormone sreće I obskrbljujemo naš organizam velikom količinom energije.

Koeljo je rekao “Ne može se reći proljeću:“Daj Bože da stigneš što ranije i traješ što duže“. Može samo da se kaže:“Dođi, blagoslovi me tvojom nadom, i ostani koliko god možeš“…zato vas pozivam da unesete što više proljeća u svoj život I dozvolite mu da ono što više potraje.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top