Jorkširska pogača sa lososom i ruzmarinom

Sestra me je skoro dočekala na doručku, kod nje u stanu, pripremivši upravo ovu pogaču. Pripremala ju je po receptu Jamie Oliver, sa nešto sitnim modifikacijama originalnog recepta.

Moja sestra se odlično snalazi u kuhinji. Mada, kod nas je to nekako i nasljedno u porodici. Svi se fantastično snalazimo. Jedino što sam ja odvijek “bježala” od ove uloge. Znala sam da kad hoću sjajna sam i u tom ambijentu, ali sam nekako oduvijek rijetko “htjela”. Samo u rijetkim momentima, kada želim da sebi ugodim, ili nekoj dragoj osobi, ili da zadivim partnera još jednom svojom vještinom. Uvijek sam govorila “volim kuvati kada ja hoću, a ne onda kada to moram”. Hvala Bogu, tako sam koncipirala svoj život da veoma rijetko nešto moram. Nekada sam puno toga “morala”, danas živim tako da ništa ne moram. Tu i tamo nešto se “mora” pretrpjeti, ali danas ja to “moranje” prebacujem na “željenje”. Tako olakšavam sebi pogled na okolnosti. Dugo vremena mi je trebalo da savladam ovu lekciju, ali jednom kada shvatiš da je sve  u životu stvar percepcije, život postaje ispunjen lakoćom i radošću. 

Elem, priznajem vam da danas uživam u pripremi svakog obroka. Na kuvanje  i pripremu obroka gledam kao na jedan vid mog kreativnog izražavanja. To je moje platno po kom pišem i brišem, stvaram kombinacije ukusa po mojoj želji, stvaram nove recepte, dodajem nove note i kreiram svoja “pravila”. Dakle, ne pripremam nikada hranu po recptima koje je neko nekada ostavio u amanet, uvijek imam modifikaciju svega. Mada, naslijedila sam ovu osobinu od svoje majke. Ona nikada nije pripremala ništa po šablonu, ona je uvijek stvarala svoje šablone. Što i dan danas radi. Sada i ja tako funkcionišem.

Međutim, ovaj recept sam “preuzela” od svoje sestre, a ona ga je preuzela od Jamie Olivera, modifikovala i dala mu lični pečat.

Za pripremu Jorkširske pogače vam je potrebno:

Sastojci:

Za pogaču:

2 kašike maslinovog ulja

2-3 grančice svježeg ruzmarina

2 jaja

150ml mlijeka

65gr integralnog pšeničnog brašna

180 gr dimljenog lososa

Himalajska so, biber

Za preliv:

3 kašike nemasnog jogurta

2 kašike rena

1 kocka feta sira

Bosiljak

1/2 soka limuna

Priprema:

U tiganj stavite  2 kašike maslinovog ulja I iglice svježeg ruzmarina (skinute sa grančica), koje rasporedite po dnu tiganja, ujednačeno. Sa strane razbijete jaja, dobro umutite, dodate mlijeko i brašno i mutite sve dok ne dobijete ujednačenu masu (možete koristiti i mutilicu ako vam je lakše). Tijesto izlijete u tiganj direktno preko ruzmarina, dodate himalajsku so, malo bibera i ostavite da se peče nekih 30sec, dok se ne stvori korica. Nakon 30sec tiganj ubacite u rernu i pečete pitu dok ne požuti, dok ne dobije onu zlatkastu boju. Važno je da vodite računa o tome da tiganj koji ste koristili na ringli može da se ubaci u rernu. Ja sam pogaču pekla na 200 stepeni 5 min, pa još 10 min na 180 stepeni. Vi sami štelujte temperaturu shodno jačini vaše rerne.

Kada izvadite pogaču iz rerne stavite je na neku drvenu površinu, potom dodajte dimljeni losos u svom sirovom obliku. Najbolje je da ga motate u ružu, mada, vi možete posipati losos preko pogače  kako god želite.

Uz ovu pogaču možete napraviti povrće po vašoj želji, u svježem ili bilo kojem obliku. Ja sam grilovala paprike, dodala malo maslina, preliv iz recepta (koji je modifikacija originalnog) i ajvar. 

Porcija koju dobijete namijenjena je za četiri osobe. Ali vidjećete, toliko je ukusna pogača da će vam dobijena količina biti sasvim dovoljna za samo dvije osobe.

Prijatno!
Vaša Ivana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top