Detox programi – trend ili istinska potreba?

Čišćenje tijela od toksina je neophodan dio procesa kojeg svrstavamo pod okrilje zdravih stilova života. Detox, kako se popularno zove u 21. vijeku, je čišćenje organizma od svih štetnih materija koje smo unijeli u organizam putem hrane, alkohola, duvana, lijekova. Procesom detoksikacije odmaramo organizam od novog unošenja štetnih materija, odmaramo cijeli digestivni trakt od varenja, pojačavamo eliminaciju vode iz organizma i ostavljamo prostor organizmu da poveća broj bijelih krvnih zrnaca, a samim tim ojača naš imuni sistem. Na taj način se obnavlja naša crijevna flora, smanjuju se oteknuća, nadutosti, čisti se koža, čiste se misli, pojačava se kvalitet sna, pojačava se energija I vitalnost I dolazi do redukcije tjelesne mase, kao rezultat ovog procesa.

Danas, u periodu velike navale detoks programa,  zanemaruje se najvažnija činjenica, a to je bio-individualnost.

Šta to u praksi znači?

Svako od nas je jedinka za sebe, ono što u mom slučaju daje fantastične rezultate apsolutno ne mora da se odrazi na isti način kod tebe. Svako od nas ima jedinstvene navike u ishrani, drugačiji stil života, drugačiji zdravstveni status, tip metabolizma, jačinu imunog sistema, drugačije misli, emocije, različa uvjerenja i blokade.
Postoji mnogo faktora koji doprinose vašem blagostanju, uključujući uzrast, pol, porijeklo predaka, način života i vaše jedinstvene potrebe i lične preference. Ovo objašnjava zašto se dijete koje se fokusiraju na trenutni “trend” teško održavaju i ne rade za sve. Prepoznavanje vaših specifičnih potreba u ishrani je dio procesa učenja na vašem putovanju, zvanom život. To sve zovemo bio-individualnost.

Dakle, detoks programi se ne baziraju samo na pročišćenju našeg fizičkog tijela, već treba da nas detoksikuju I od štetnih misli, nezdravih emocija I blokada koje opstruiraju naš puni potencijal. To je holističko sagledavanje procesa detoksikacije. Suštinski, religiozni post je upravo jedan od vidova detoksa. Odricanjem od hrane mi ustvari čistimo naše fizičko tijelo od toksina, hormona, antibiotika I svega što konzumacijom unesemo u organizam tokom života. U periodu posta izuzetno je važno pročistiti misli, osloboditi se osuda i kritika, ideja je širiti ljubav prema sebi I drugima, jačati volju I snagu, ispoljiti razumijevanje I saosjećanje, upoznati sebe na neki dublji način.
Naše tijelo samo sebe održava, u ovom slučaju detoksikuje. U tome nam svesrdno pomažu naši organi poput bubrega (kroz filtraciju tečnosti I diurezu), crijeva ( eliminacija toksina putem fecesa, ali imaju značajnu ulogu I u procesu preuzimanja hranjivih materija), jetra (najvažniji organ za detoksikaciju- filtrira sav otpad I samim tim trpi I najveće opterećenje), koža (procesom znojenja eliminiše štetne materije iz organizma) I pluća koja eliminišu štetne gasove (prije svega ugljen dioksid koji izdišemo).

Zašto je onda našem tijelu uopšte potrebna pomoć u detoksu?

Najveći razlog je upravo taj što u nama ima dosta akumuliranog otpada, sve ono što naše tijelo nije uspjelo iskoristiti, već ga je odbacilo kao nezdrav produkt. Mi svakodnevno apsorbujemo toliko toga: izduvne gasove, aditive, hormone, hemikalije u vodi, hemikalije u kozmetičkim preparatima koje koristimo za njegu I čišćenje lica, tijela, kože, kose I noktiju…

Detoks program mora biti dobro isplaniran I prilagođen vašem zdravstvenom statusu. Prije svakog detoks programa neophodno je dobro upoznavanje sa klijentom, njegovim životnim navikama, zdravstvenom istorijom. Detoks treba da podrži vašu funkciju jetre I bubrega, limfe I sistema za varenje. Treba da nas uvede u stanje van zone komfora, ali ne I u stanje apsolutnog stresa. Ideja je da otpustimo ono što nam nije potrebno, a ne da dodatno zakomplikujemo stanje u organizmu. Zato, detoks programi moraju biti pažljivo birani, uz neophodnu konsultaciju ili vođenje od strane stručnih lica.

Ukoliko se odlučite da detox program obavljate samostalno, važno je da znate da detox pokriva tri faze:

• Eliminacija vode iz organizma
• Čišćenje jetre
• Ubrzavanje peristaltike crijeva i pojačano pražnjenje

Hrana koju je potrebno uključiti tokom detoks programa:

• Neprocesuirana hrana
• Povrće (poseban akcenat na povrće koje raste iznad nivoa zemlje, oprez kod skrobnog povrća !)
• Voće (odličan izbor je voće sa niskim glikemijskim indeksom- GI <50: zelena jabuka, bobičasto voće, nektarina, breskva, ananas, mango…)
• Sjemena (konopljino sjeme, suncokret, lan, golica…)
• Hladno cijeđeni sokovi (fokus na povrću i isključivo voću sa niskim glikemijskim indeksom)
• Sve vrste smutija

Hrana koju je neophodno zanemarivati tokom detoks programa:

• Procesuirana hrana
• Pšenica
• Sve vrste mesa
• Mliječni proizvodi
• Alkohol
• Kafa,čaj (sa visokom koncentracijom kofeina-crni čaj, npr.)

Tokom trajanja procesa detoksa potrebno unositi do 3L vode dnevno, u cilju ubrzavanja eliminacije toksina.
Piti 2-4 čaše čaja od korijena đumbira, zelenog čaja, rastavića, korijen maslačka.

Veći detoks je potrebno odraditi bar 2 puta godišnje, najbolje nakon zime i poslje ljetnjeg perioda.

Detoks programi najčešće traju od 3-10 dana. Ukoliko je potrebno, detoks se može raditi 1-3 dana svakog mjeseca, ovo prvenstveno zavisi od stanja organizma i životnog stila osobe.

Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com
Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top