6 razloga zbog kojih žudimo za hranom

Naše tijelo je zaista jedan kompleksan sistem, toliko kompleksan da je i dan-danas poprilično nedokučiv.
Naše tijelo zna kada je vrijeme za spavanje, kada je vrijeme da se budimo, kada imamo određenu fiziološku potrebu. Naše tijelo zna kada je gladno, zna kako da metaboliše hranu koju mu damo i kako iz nje da iskoristi hranjive materije i potrebnu energiju. Naše srce zna kako da kuca i pluća kako da obrade vazduh koji udišemo, naše tijelo posmatra okolinu i podešava naš unutrašnji bioritam spoljnim promjenama.
Da li ste znali da naše srce napravi 100.000 otkucaja u toku jednog dana, da žensko srce kuca brže od srca muškarca, da bi napravili pokret naše tijelo mora aktivirati 200 mišića, da čovjek na sebi ima oko 6kg kože, da se otisak prsta formira kod tromjesečnog začetka???
Naše tijelo je jedna moćna mašinerija, toliko fantastična da apsolutno nikada njegovu fantastičnost ne bi smijeli podcijeniti.
Kada govorimo o žudnjama ili potrebama ljudi često ovaj termin tumače na pogrešan način i svrstavaju u kontekst nečeg lošeg. Žudnja, strast, čežnja, želja za nečim su sinonimi koji se najčešće dovode u vezu sa izopačenom vrstom osjećaja. Međutim, žudnja ili potreba za nečim, npr.hranom, često može biti samo poruka koju nam naše tijelo šalje u cilju održavanja ravnoteže i postizanja balansa.
A zašto žudimo?

  • Nedostatak primarne hrane- emocionalna glad
    Kada radimo posao koji ne volimo, kada imamo bilo kakvu vrstu nelagode u našoj radnoj sredini, kada nemamo posao, kada nismo egzistencijalno obezbijeđeni. Kada opstajemo u nefunkcionalnim vezama, brakovima, drugarstvima… Nedostatak fizičke aktivnosti ili duhovne prakse u našem životu često mogu izazvati pojavu tzv.emocionalne gladi.To je onaj momenat kada pokušavamo neugodne emocije i teške situacije ugušiti hranom, koja nam pruža kratkotrajan oblik olakšanja, ili način da ispunimo praznine u nama koje su prisutne na mnogo dubljem nivou.
  • Znojenjem naše tijelo gubi vodu. Gubitkom vode narušava se i naš elektrolitni balans. Ukoliko se nismo hidrirali dovoljno u takvim situacijama najčešće naše tijelo žudi za hranom bogatom natrijumom (jaja, meso, paradajz, breskve, kruške, sir…), ili magnezijumom (zeleno lisnato povrće, koštunjavi plodovi, sjemenke, riba, banane…).
  • Jing-Jang disbalans

Shodno tradicionalnoj kineskoj medicini, određena hrana je više Jin (ekspanzivna), dok je ostala hrana Jang (kontraktivna).
Jin – predstavlja tamni element, pasivnost, negativnost, povezanost sa noći, slabost, žensku stranu. Takođe, Jin je često simbol i za zemlju i vodu.
Jang – je svijetla strana, aktivnost, toplina, pozitivnost, povezanost sa danom, muški princip. Jang predstavlja vazduh i vatru.
U okviru ove teorije hrana koja je previše Jin (lubenica, grožđe, nar, limun, mandarina, breskva, šljiva,urma, plavi patliđan, grašak, tikvica, kupus, šargarepa, krastavac, pešun, paradajz, spanać, tikva, kikiriki, pečurke, proso, svinjetina, kefir, voda , so, sirće, skrob, smuđ), ili hrana koja je previše Jang (kukuruz, senf, đumbir, biber, rotkva, banana, kruška, smokve, krompir, repa, celer, bijeli luk, mahunarke, sočivo, susam, heljda, pšenica, pirinač, med, propolis, susamovo, suncokretovo i kukuruzno ulje, govedina, ovčetina, piletina, zečetina, pačetina, kravlje mlijeko, tjestenina, brašno, vino, zeleni i crni čaj, šećer, kokošija jaja, orah, mladi luk) može dovesti do žudnje suprotne hrane u pokušaju održavanja ravnoteže.
Na primjer, uzimanje hrane bogate šećerom (Jin) može izazvati žudnju za mesom (Jang), ili previše sirove hrane (Jin) može izazvati žudnju za jako kuvanom hranom (Jang).

• Nedostatak nekog nutrijenta

Recimo, nedostatak gvožđa ili vitamina B najčešće stvara žudnju za mesom.

Ukoliko žudimo za čokoladom to najvjerovatnije znači da nam nedostaje magnezijum, što možemo nadomijestiti ukoliko uzimamo hranu bogatu sjemenkama, koštunjavo voće, voće I povrće.

Ukoliko se javi žudnja za slatkišima, može biti da nam nedostaje fosfor u organizmu. Ovu žudnju možemo nadoknaditi uzimanjem mesa I mliječnih proizvoda.

Ukoliko se javi žudnja za hljebom, pastama I tjesteninom, najvjerovatnije nam nedostaje azot. To suštinski znači da nam je tijelo željno visoko proteinske hrane (meso, riba, mahunarke, sjemena ).

Ukoliko žudimo za masnom hranom može biti da nam nedostaje kalcijum.Tijelo nam je željno mlijeka, sira ili lisnatog zelenog povrća.

U slučaju potrebe da uzimamo jako slanu hranu, našem organizmu najvjerovatnije nedostaje hlor.Ustvari, našem tijelu treba hrana poput masne ribe, kozijeg sira I mlijeka, sjemenki I koštunjavog voća.

• Hormonalni disbalans

U situacijama poput PMSa, menopauze, stresnim situacijama kada se poremeti odnos testosterona I estrogena.
Hormonalne promjene, koje svaka žena doživljava jedanput mjesečno, stvaraju žudnju za prostim ugljenim hidratima: slatkiši, peciva, tjestenina, kolači.

• Velike životne promjene

Svaka velika promjena koju napravite, poput promjene partnera, posla, mjesta boravka, novog režima ishrane, ne utemeljuje se preko noći.
Da bi se nova navika utemeljila I da bi prešla u automatsku radnju potrebno je da prođe minimum 28 dana kontinuiranog sprovođenja iste. Ovo se odnosi I na prelazak na novi režim ishrane. Prosto, stvaranje novih navika je proces.

Zato je potreba za povratkom na “stari režim funkcionisanja” veoma česta. I tu upravo opstaju oni najuporniji. Ukoliko ovo prepoznate kod sebe samo odstupite korak nazad, shvatite ovo kao normalan dio procesa promjene I bez osude nastavite dalje sa utemeljenjem novih navika.

Stare navike smo dugo sticali, da bi ustupili mjesto novim navikama potrebno je da one stare, nefunkcionalne navike prosto otpustimo.

Znajte, žudnja svakako nije vaš neprijatelj. Svaki put kada osjetite žudnju za nečim znajte da vam samo vaše tijelo šalje signale. Uvijek je pravo vrijeme da se okrenete sebi.

Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top