10 NAČINA ZA PODIZANJE ENERGIJE

Današnja dinamika života nas često uvuče u vrzino kolo. Trudimo se izvršiti sve obaveze I odgovornosti prema drugima, a time zaboravljamo sebe. Stalno jurimo, imamo osjećaj da nam konstantno vrijeme nedostaje, plasiramo sebi razne izgovore kojima opravdavamo sopstvenu nedisciplinu, postavljamo pred sebe velike ciljeve I postajemo robovi ambicija, a ne hranimo naše biće I energiju iznutra.

Šta je to što uvijek možemo uraditi za sebe, a da se osjećamo bolje I sa više energije I elana pristupamo dnevnoj rutini?

Ovo su neki mali trikovi velikih majstora, koji vam mogu pomoći da ostanete budni, koncentrisani, rasterećeni, produktivni i energizovani, a samim tim I mentalno I fizički zdravi:

1.  Napitak sa limunom i sodom bikarbonom (popiti sat vremena prije unosa kafe i doručka)- napravite napitak sa medicinskom sodom bikarbonom (čistija od komercijalne sode bikarbone) i limunom I popiti na prazan stomak, pod uslovom da vaše stanje digestivnog trakta to dozvoljava.

Napitak ćete napraviti tako što ćete u jednu staklenu čašu iscijediti limun, u njega dodati ravnu kašiku sode bikarbone I ostaviti da se fermentiše. Vidjećete, stvoriće se pjena, koju ćete potom spustiti u čašu, promiješati sa šoljom mlake vode I popiti. Ukus napitka I nije pretjerano prijatan, te je moj savijet da zalijete sa još jednom čašom mlake vode, a možete u istu dodati I kašiku meda.

Ovaj napitak je odličan izbor za čišćenje crijeva neutralizacijom ph vrijednosti istih, što onemogućava ispoljavanje dejstva patogenih mikroorganizama. Poboljšava varenje, čisti jetru, reguliše loš holesterol (LDL), što ima dugotrajan efekat na krvni sistem. Ako znamo da se 70% svih imunih ćelija našeg organizma nalazi upravo u crijevima, onda vam je jasno koliko je zdravlje crijeva bitno za naš opšti zdravstveni status.

2.  Jutarnje stranice– fenomenalna tehinika kojom oslobađate negativni emocionalni naboj i podižete vašu energetsku vibraciju, te totalno energizovani ulazite u dan.

Ideja je da svaki dan ujutru zapisujemo naše misli tako da njima ispunimo bar tri stranice sveske. Ovo radimo neposredno po buđenju, dok se još nismo razbudili I pokrenuli logički um, tj.Ego. Zapisujemo baš sve što nam padne na pamet, naš tok misli, bez ikakvog preoblikovanja, prepravljanja, uljepšavanja I cenzurisanja. Zapisujemo naše misli upravo onakve kakve jesu. To pomaže našem logičkom umu da se malo povuče I dopusti kreativnom umu da se razigra I ispolji. Čisti tok ideja, bez ocjenjivanja I prosuđivanja, bez prostora za moguću grešku, bez srama za mogući neuspjeh. To dopušta našem kreativnom umu da bude razigran I krajnje genijalan. Kada se vaša kreativnost oslobodi I počne osjećati sigurnost I rasti, ni sami nećete prepoznati šta sve izlazi iz vaše podsvijesti. Koliko se naboja na takav način oslobodi, ljutnje, bijesa, tuge, potisnutih emocija. A onda…onda krene da se ispoljava najljepši I najkreativniji dio vas. Ovo je jedan od sjajnih načina da pokrenete vašu podsvijest I krenete polako da upoznajete vaše unutranje biće.

 3.  Elektrolit limunada,napitak koji savršeno pokreće energiju

Ovaj napitak možete koristiti umjesto kafe, odlična kombinacija I omjer sastojaka napitka  djeluju kao injekcija za buđenje vaše energije.

Kako se priprema?

U Nutri Bullet ili bilo koji drugi blender stavite osrednju krušku, supenu kašiku kokosovog ulja, malo himalajske soli (između prstiju), 1/3 kašike domaćeg meda, sok jednog limuna I izblendirajte.

4.  Practicing bad– još jedna odlična tehnika koju možete da sprovedete u toku dana, a koja pomaže da se vratite na kolosijek vašeg života, da doživite sebe kao istinsko živo biće, savršeno u svojoj nesavršenosti. Perfekcionizam je samoopredjeljenje I ponašanje, na neki način to je neautentičan život. Istinski integritet leži u vašoj sposobnosti prepoznavanja I prihvatanja vaše nesavršenosti.

A kako možete vježbati vašu nesavršenost?

Tako što će te namjerno sebi dopustiti grešku. Uradite svakog dana nešto što se od vas ne očekuje. Ovo ne znači da trebate opljačkati banku,  možete iskazati svoje istinsko mišljenje pred nekim pred kim to nikada niste uradili, izaći ranije sa posla, uzeti slobodan dan kada imate mnogo obaveza koje vas očekuju na radnom mjestu…

Svijet neće propasti za malo vaše nesavršenosti, o tome ne treba da brinete.

Ovo je tehnika koja vas oslobađa, čini da se osjećate kao istinsko ljudsko biće, koja vam razbija nerealna očekivanja i svakako ne znači da potencira vašu neodgovornost.

Zapravo, ovako ste odgovorniji prema sebi, dopuštajući greške i oslobađajući se pritiska da budete savršeni i nepogrešivi u svakom momentu.I sama sam nekada bila bolesni perfekcionista, vjerujte, jednom kada shvatite da imate pravo na grešku tako je oslobađajuće.

5.  Tuširanje toplo-hladnom vodom– savršen način da stimulišete cirkulaciju, pokrenete energiju i podignete temperaturu sopstvenog tijela.

Na ovaj način opuštate mišiće, oslobađate tijelo od napetosti, podstičete lučenje hormona sreće, ublažavate otečenost, otklanjate glavobolju, čistite kožu, jačate otpornost organizma. A tuširanje je ujedno odličan saveznik u borbi protiv negativne energije.

6.  Svjesno disanje-jednostavne vježbe disanja koje se sprovode svakodnevno, bar 10min.

Ovo je trenutak kada ništa ne treba da radite, potrebno je samo da dišite.To je ionako naše prirodno stanje, koje obavljamo na nesvjesnom nivou.

Sjednite ili legnite (kako ste u mogućnosti), povežite  udah i izdah, ne praveći pauzu. Poenta je da uspostavite ujednačen ritam disanja, tako što ćete osluškivati sopstveni dah, pratiti pokrete vaše dijafragme, pratiti šta se dešava sa vašim dahom kada ulazi I izlazi iz vašeg tijela.

Niz je medicinskih istraživanja već odavno dokazao da duboko i mirno (polagano) disanje, ne samo da rezultira optimalnim snadbijevanjem organizma kiseonikom, nego ima i niz drugih pozitivnih učinaka poput masaže unutrašnjih organa zbog pokreta dijafragme, rebara i trbušnih mišića tokom disanja, poboljšanog rada srca, djelovanja na kičmeni stub putem pokreta međurebarnih (interkostalnih) mišića itd. mirno i polagano disanje aktivira kompletan mehanizam parasimpatičkog dijela nervnog sistema, dakle čitavog niza  fizioloških mehanizama koji donose opuštenost i smirenje, neutralizirajući štetne posljedice stresa.

7.  Hidratacija-unos vode u organizam. Što više vode pijete, više energije imate, a mentalno ste bolje fokusirani. Voda smanjuje rizik nekontrolisanog konzumiranja hrane i pomaže izbacivanju toksina iz organizma. Probajte da pijete 12 čaša vode tokom 7 dana i osjetićete kako tako mala promjena može da poboljša vaše zdravstveno stanje. Bićete više koncentrisani u toku dana, manje ćete osjećati nadutost, poboljšaćete varenje I izgled vaše kože. Znajte, dehidrirana koža brže stari.Mnogim ljudima je teško da piju nekoliko litara vode dnevno, pogotovo ako nisu prije toga imali naviku da uopšte piju vodu u toj mjeri. Pokušajte, najbitnije je da se sjetite da treba da popijete vodu. Dok sam radila u kancelariji, uvek sam imala na stolu flašicu vode. Ova navika mi je ostala i sada, kada radim od kuće. Predlažem da uvijek uz sebe imate bocu vode, tako ćete je sigurno više piti. 

8.  Fizička aktivnost- pod fizičkom aktivnošću se smatra bilo koji vid pokretanja vašeg tijela iz položaja mirovanja. Fizička aktivnost se uvijek prilagođava zdravstvenom stanju I afinitetima pojedinca. Znajte da će I dnevna jednočasovna šetnja savršeno uticati na vaš zdravstveni status I energiju. Naročito, ako istu obavljate u prirodi, parku, uz obalu rijeke, mora, okeana…Koliko ćete se samo energizovati.

 9.  Zahvalnost-magična formula za sreću Svako veče prije spavanja napišite bar pet stvari na kojima ste toga dana zahvalni. Moj predlog je da iste ubacite u teglu. Ovo radite svako veče prije spavanja, na taj način opuštate vaš um, umirujete ga, pristupate životu sa više povjerenja, prebacujete fokus sa onoga što nemate u životu na ono što imate. Ukoliko ste pomislili da nemate na čemu biti zahvalni, samo se sjetite onoga što upravo sada, u ovom trenutku imate, a neko na svijetu upravo sada moli za to. Vaše zdravlje, krov nad glavom, porodicu, žive roditelje, partnera, dijete…Ovakvo razmišljanje podiže nivo I kvalitet životne energije I vašu vibraciju.Tek na visokim frekvencijama čovek je u stanju da sebi privuče sve što poželi. Ja sam sebe istrenirala da budem srećna bez obzira na okolnosti. Ponekad klonem, ali brzo se povratim.Nekima će ovo možda zvučati bajkovito, ali u današnja vrijeme ima toliko naučnih dokaza koji ovu teoriju potvrđuju, da ne bi trebalo da je odbacite prije nego što sve dobro provjerite. Kvalitet našeg življenja zavisi od naših ubjeđenja, sistema vrijednosti, stavova, misli i riječi. Ja teglu uvijek otvaram na kraju godine. Kad krenem da čitam shvatim koliko je svaka godina plodonosna. Čak I kada shvatim da nešto što sam nekada imala više nemam, uvijek je više činjenica na strani pozitivnog.

10.  Boravak u prirodi Previše smo se udaljili od prirode, ne shvatajući da smo se na taj način udaljili od prirodnih tokova energije. Energija prirode je harmonična i ona jednostavno neutrališe ogromnu količinu naših destruktivnih programa i vraća nas u mir. Moj savijet je da odvojite za sebe makar jedan dan nedeljno za duži boravak u njoj. Možete se priključiti nekom planinarskom klubu, time ste osigurali izazovnu fizičku aktivnost na nedjeljnom nivou, energetsku regeneraciju, a sigurno i sjajno druženje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top