Upoznavajući prirodu hormona upoznajemo sebe

Svakoj ženi su poznati oni dani kada ništa nije onako kako je ona zamislila, gdje god se okrene naiđe na zid, sve je u redu, ali zapravo ništa nije u redu. I grizla bi i ujedala u isto vrijeme. I jede joj se slatko, a mogla bi i slano. I odmara joj se, ali joj se i “zuji” vani. I svađala bi se, ali bi i da je samo neko razumije, zagrli i kaže da će sve biti u redu… I talasi vrućine, pa talasi hladnoće je preplavljuju. I šef užasno iritira, u isto vrijeme iritira i koleginica iz kancelarije koja tako glasno žvače žvaku da bi najradije izvele neki kung-fu pokret. 🙂

I jedva čekate da se domognete vašeg toplog doma, a tamo muž nikada iritantniji. A tek djeca…nikog ne volite više od njih, ali danas baš opako nerviraju…:)

Svakoj od nas dođu ovakvi dani, svaka od nas na dnevnom nivou doživi pregršt ovakvih osjećaja. I sa vama je baš sve u redu. Nemojte dozvoliti da vas ubjede u suprotno. Mi žene smo vrlo osjetljiva bića. Imamo čak 16 lunarnih centara, za razliku od muškaraca koji imaju svega jedan. Plus hormoni. Ti mali, bezobzirni molekuli koji haraju  našim organizmom dovodeći nas u raznorazna stanja. 

Znate li koliko je izazovno ispratiti sve ove procese, povezati se sa sobom, svojim tijelom, njegovom prirodom, potrebama, uz sve to povezujući se sa Planetom Zemljom i njenim promjenama. A ako vam kažem još i promjenama u Kosmosu, rećićete DOSTA. Ali da, sve što je iznad nas je i u nama. Jako je važno da sve radi sinhronizovano.

Zato naredni put kada vam dođu ovakva stanja, zastanite, udanite duboko i dajte sebi dozvolu da možete i ovako da se osjećate. Zašto da ne??! Ma koga više briga za tu savršenost, zašto joj dozvoljavamo da čitavog života nas iscrpljuje ta potreba da sve bude na svom mjestu, da mi budemo cakum-pakum, da sve oko nas bude cakum-pakum…Pa i ne mora baš. I sjajno je to znati.

Dosta je tih dana, iscrpljivanja i izrabljivanja samih sebe. Donesimo odluku da zakoračimo u novo, da otvroimo nova poglavlja našeg života, gdje ćemo se njegovati, grliliti, voljeti i razumijeti prvo sebe, a onda i svaku drugu ženu. Budimo podrška sebi, ona podrška koju vrlo vjerovatno baš nikada nismo imali.

Povezujući se sa sobom, povezujemo se i sa našom prirodom. Iznutra, što se reflektuje i spolja. Jer, razumijeti naše hormone je, sigurna sam, najveći izazov i najveća pobjeda svake žene.

Hormoni imaju dubok uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje.

Ovi hemijski glasnici, između ostalog, igraju glavnu ulogu u kontroli apetita, težine i raspoloženja.

Obično naše endokrine žlijezde proizvode tačnu količinu svakog hormona potrebnog za različite procese u našem tijelu.

Međutim, hormonska neravnoteža postala je sve češća u današnjem ubrzanom savremenom načinu života. Pored toga, određeni hormoni opadaju sa godinama, a neki ljudi doživljavaju dramatičniji pad od drugih.

Srećom po nas, postoje načini da sve ovo sredimo.

Saznaj kako!

  1. Osigurajte dovoljan unos proteina

Radeći sa ženama, ali i kroz svoj primjer, uviđam da mi žene nekako najviše volimo hranu koja je bogata ugljenim hidratima. Što više tjestenine, slatkiša, peciva, voća…

Ne kažem da ta hrana nije sjajna i da je treba zanemariti, ali ta naša pretjerana ljubav prema ovom nutrijentu nas često vodi u disbalans.

Da bismo mogle reći “Hranim se zdravo” važno je da naša ishrana bude balansirana. 

Drage moje, povedite računa da se u vašoj ishrani nađe dovoljno proteina.

Konzumiranje odgovarajuće količine proteina je izuzetno važno za nas žene. Osim toga što nam ti proteini donose divan izgled kose, kože i noktiju, važni su za naše reproduktivno zdravlje i naše hormone. A mi želimo da naši hormoni budu nahranjeni, zadovoljni, tada smo i mi zadovoljne.

Osigurajte da svaki vaš obrok ima makar 20-30gr proteina.

Šta to znači?

Omlet od dva cijela jaja i jednim bjelancem vam nudi već 36gr proteina, kašika kikiriki putera ima već 8gr proteina, 100gr piletine ima već 21gr proteina…

Unesite u ishranu jaja, lagana mesa, bar 3x sedmično ribu. Birajte koštunjavo voće za užine, pospite salate čija sjemenkama ili sjemenkama konoplje. Jedite lagane sireve.

Koliko vam je proteina na dan dovoljno? Minimum 1gr/kg vaše tjelesne mase. Idealno 1,5gr/kg tjelesne mase.

2.Izbegavajte prejedanje i gladovanje

Ako jedete previše ili premalo, može doći do hormonalnih promjena koje dovode do problema sa težinom.

Pokazano je da prejedanje povećava nivo insulina i smanjuje osetljivost na insulin. Šta to znači?

Masne naslage su tu, upornije od bilo čega.

S druge strane, previše smanjenje unosa kalorija može povećati nivo hormona stresa kortizola, za koji je poznato da pospješuje debljanje kada je povišen.

Ako jedete u svom ličnom opsegu kalorija, može vam pomoći da održite hormonalnu ravnotežu i zdravu težinu.

Šta god bio vas cilj, da održite kilažu, povećate  ili je redukujete ne idite nikada ispod 1200kcal.

3. Osigurajte vlakna u ishrani

Vlakna su najveći saveznici naše probave i dobrog izgleda.

Studije su otkrile da ishrana bogata biljnim vlaknima povećava osetljivost na insulin i stimuliše proizvodnju hormona zbog kojih se osjećate sito i zadovoljno.

Da biste se zaštitili od insulinske rezistencije i prejedanja, obavezno jedite hranu bogatu vlaknima svakodnevno.

Koja je to hrana?

Voće, povrće, žitarice od cijelog zrna (ovas, raž, integralna pšenica, amarat, proso, kinoa…), koštunjavo voće, sjemena, mahunarke.

Neka voće i koštunjavo voće bude dio užine, mahunarke dio vašeg ručka, žitarice dio vašeg doručka, a povrće dio cijelog vašeg dana. 

4. Posvetite se svom estrogenu 

Poznato je da loša ishrana dovodi do debljanja. I dok se višak kilograma možda ne čini pretnjom, čak i male količine mogu povećati rizik od bolesti kod žena. Povećane zalihe masti, posebno oko stomaka, povećavaju nivo estrogena u cirkulaciji, što može doprinjeti čak i raku dojke kod žena. Da ne idemo sada toliko ekstremno. Višak estrogena ugrožava zdravlje, kao i kvalitet života, jer je povezan sa niskim libidom, usporenim metabolizmom, gubitkom memorije, iscrpljenom mišićnom masom i depresijom.

Možete se boriti protiv visokog nivoa estrogena:

 a) održavanjem zdrave tjelesne težine i b) dodavanjem ove hrane u svoju hranljivu ishranu: kurkume, zelenog čaja, mljevenog sjemena lana i chia sjemena. 

Dokazano je da se svaka od ovih namirnica bori protiv estrogenih efekata i pomaže u regulaciji hormonske ravnoteže.

5. Njegujte kortizol

Fizička aktivnost i kvalitetan san poznati su borci sa visokim nivoom kortizola, zajedno sa tehnikama opuštanja i uravnoteženom ishranom. Ako želite da zadržite kontrolu nad svojim raspoloženjem i energijom, nastojte da održite ravnotežu u svom svakodnevnom životu.

Za svaku  ženu je veoma važno da ima svoje dnevne rituale. Način na koji živi svakoga dana, ne obavezu, već trenutke kada je u kontaktu sa sobom. Kada radi sve ono što je iznutra raduje.

Porazmisli šta je to što vas raduje. Uzmite papir i olovku i zapiši 30 stvari koje vas ispunjavaju. 

To ne moraju biti nikakve epohalne radnje, i jutarnja kafica koju piješ sa voljenom osobom i pripremaš se za dan je takođe ritual.

Uzmi olovku I piši. Osvijesti šta je to što ti daje energiju, koliko ga često praktikuješ. I kada to odradiš daj sebi jedan mali, ali beskrajno vrijedan zavjet: Od danas ću bar 3 stvari sa mog spiska odraditi. I tako svakoga dana, više i više.

Svijet hormona je i čaroban i mističan.

Hormoni nisu naši neprijatelji, već naši saveznici.

Prirodu saveznika je važno poznavati. Na taj način se povezujemo sa sobom, svojom ženstvenošću i seksualnošću. A to je  jedan od najznačajnijih koraka na putu do sebe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top