Šta kada počneš nedostajati samoj sebi?

Vjerujem da su vam poznate one situacije kada se potpuno gubite  u vrtlogu obaveza. 

Zapisujete sve svoje aktivnosti, a onda se desi da ne možete protumačiti sopstvene smjernice u agendi. 

To su oni momenti u životu kada su vam misli stalno angažovane, odete na rekreaciju i ne uspjevate da se opustite, odete na masažu i vaše tijelo je stegnuto. Vidite se sa dragom osobom i stalno  je opterećujete vašim obavezama i izazovima. To su oni momenti kada sanjate sopstvene obaveze, pa se budite u sred noći i zapisujete ideje, termine sastanka i sl.

Potrebno vam je da se izolujete, ali prosto ne pronalazite vrijeme, ni prostor, za to. 

Ili, pronađete ga, ali ne uspjevate da umirite sopstvene misli. 

Ne pronalazite za shodno da iskažete šta mislite, trpite koleginicu u kancelariji koja priča previše glasno, ne možete da joj kažete koliko vam to smeta da se skoncentrišete na sopstveni posao i da uhvatite tok sopstvenih misli. Šef vas stalno kinji za sve što uradite, ali vi ne pronalazite za shodno da mu kažete koliko vam ne prija takav odnos i umjesto da otvoreno razgovarate sa njim vi se udaljavate. Sa partnerom ista situacija, birate liniju manjeg otpora. Sve manje se upuštate u polemike i debate, jer vas umaraju. Udaljavajući se od drugih vi se zapravo udaljavate od sopstvene suštine. Poznate su vam sve ove situacije?

U ove situacije svako od nas upada, svako ih je na neki način doživjeo. Koliko god bilo strašno ne treba sebe da krivimo. Ok je da osjetimo i ovu stranu medalje. Ovakvi momenti u životu su čak veoma korisni. Podsjete nas da se okrenemo sebi, angažuju  nas da budemo  bolji, organizovaniji, da preuredimo sopstveno vrijeme i odredimo prioritete u našim životima.

To su one situacije u životu kada počnemo nedostajati sami sebi. Ja to tako zovem. A najveći kuriozitet je da upravo to nedostajanje nama samima nas uvijek inspiriše da se vratimo tamo gdje smo neophodni…sebi.

Kada vam se desi da upadnete u ovakvu ili sličnu buku u glavi, evo par smjernica koje vam mogu pomoći da se približite više sebi:

1. Sjetite se šta volite da radite i radite to!

 Sjećate li se kada ste se zadnji put zabavljali u svom životu? Da li se sjećate kada su stvari u vašem životu tekle lagano?  

Kako odrastamo, gubimo iz vida kako je nevjerovatan život koji živimo, jer se osjećamo opterećeni odgovornostima i obavezama. Vrijeme je da se ponovo povežete sa onim što volite i da preduzmete akciju. 

Ohrabrujem vas da svakoga dana uradite nešto za sebe, posvetite sebi makar I pet minuta. Neka to bude vaših pet minuta, ali vas molim da ih ponavljate svakog dana. Vrlo brzo će vam se osladiti I jednostavno će tih pet minuta prerasti u deset I td.

Nema više izgovora da nemamo vremena da uradimo nešto za sebe, novca, potrebnih resursa, dadilje koja će nam pričuvati dijete…

Obavežite se da ćete svakodnevno raditi ono što volite i vidjećete  kako vam se život mijenja pred vašim očima.

2. Dopustite sebi avanturu!

Bilo da se radi o jednodnevnom izletu, nedjeljnoj vožnji duž obale, trekingu…odaberite bilo kakvu vrstu avanture I dozvolite je u svom životu.

Ovo će vam omogućiti da se ponovo povežete sa sobom. Bićete daleko od buke svog redovnog života i moći ćete da vidite i doživite svijet potpuno drugim očima. A  kada se vratite, imaćete kristalnu sliku vašeg života I onoga što želite čini u istom.

Ja jako volim da putujem. U momentu kada sam dala otkaz u kompaniji I napustila farmaceutski biznis, odmah sam sebi rezervisala put u Južnu Ameriku. To je bila moja najveća želja. I nisam baš zamilšljala da ću pod ovakvim okolnostima poći u obilazak ovog dijela svijeta, ali sam se usudila. Naravno, moja okolina nije smatrala da je to pametan potez. Međutim, ja sam znala koliko me putovanja repariraju I znala sam da se neću vratiti ista. Jer nikada nisam ista, svako putovanje me u nekoj mjeri oplemeni I pokrene neku promjenu u meni.  

Vratila sam se sa idejom da ne prihvatam posao koji me je čekao, jednostavno sam shvatila, želim da radim nešto na višem nivou, želim da stvaram sopstvene okvire poslovanja, želim da imam više vremena za stvari koje me vesele. Odlučila sam da pokrenem sopstveni biznis I da se školujem u domenu Health Coaching-a. I danas sam prvi internacionalno sertifikovani Health Coach u Crnoj Gori, osnovala sam svoj brend I radim stvari koje nikada nisam mogla zamisliti da će biti sastavni dio mene.

3. Sjetite se svojih ciljeva

Walt Disney kaže da sve što možemo zamisliti možemo I ostvariti. Nekada je I mene ova rečenica jako iritirala, međutim, radeći na sebi shvatila sam da jedine kočnice koje mi imamo u životu su one koje su manifestacija naših uvjerenja. No, ovo je veoma opsežna tema. Važno je da znate, predanim radom na sebi, uz potrebno strpljenje, volju I želju možemo sva ograničenja I prepreke pretvoriti u pobjede.

Sanjajte I pretvarajte snove u akcione korake.

Kakve ste snove imali za sebe, prije nego ste upali u vrtlog obaveza I udaljili se od samih sebe? 

Uzmite olovku u ruke  i ponovo se povežite sa snovima, zapišite ih. A onda zažmurite I zamišljajte sebe gdje se nalazite, šta radite, kako se osjećate, ko vas okružuje…

Kada se ponovo povežete sa svojim snovima, dobićete  želju i inspiraciju da preduzmete neke akcione korake koji će vas dovesti od tačke A na kojoj ste trenutno, do tačke B, na kojoj želite da se nađete.

4. Iskoračite iz vaše zone udobnosti

Vrijeme je da se upoznaju nove stvari i novi ljude. 

Koliko god nam bilo lijepo I udobno u našoj zonu komfora, mada najčešće nije, rast se ne dešava u njoj.

Ako svakoga dana srećemo iste ljude, radimo iste stvari, imamo isti odnos prema životu,  kako očekujemo da se nešto drugačije desi?!

Izazovite sebe da uradite nešto što je drugačije od svega što ste radili do sada. Čak I banalna  promjena  nekada je  jako korisna. Donese nam nove uvide i nove okolnosti.

Koja je prva stvar koja ti je pala na pamet? Uradi je!

5. Osamite se

Biti sam ne znači biti I usamljen. Nekada je jako važno da ostanemo sami sa svojim najboljim prijateljem- samim sobom. Samoća nam može donijeti puno toga: spoznaju o stvarima koje želimo mijenjati, kreativnost, jasan I nedvosmislen pogled na sebe, zahvalnost za sve što imate, samopouzdanje, mir, učenje ljubavi prema sebi, odgovore koji su u nama…

Nekada sam se veoma plašila samoće, bilo mi je važno da uvijek neko bude pored mene u svemu što radim. Danas, nakon godina rada na sebi, uživam u društvu sa sobom. Naučila sam da sve što radim mogu da radim sama, naravno, divno je trenutke dijeliti sa dragim I inspirativnim ljudima. Ali, nije smak svijeta I ako trenutno nemate takve ljude u okruženju. 

Kada smo sami sa sobom, lakše ćemo utišatu buku misli I obezbijediti potreban mir za sebe. Jedino tako možemo čuti naš unutrašnji glas.

Planirajte svoj mir I vrijeme za sebe. Svakoga dana obezbijedite sebi period mira/ pauzu. Ugasite telefon, kompjuter, obucite udobnu odjeću, sjedite u vašu omiljenu fotelju I jednostavno se opustite.

Samo se koncentrišite na sopstveni udah I izdah I to je sasvim dovoljno.

Pauza nije gledanje omiljene serije, kupovina, surfovanje po društvenim mrežama, časkanje na telefonu sa drugaricom….


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top