Kako da zakoračite na put zdravih navika u 2019. godini

Stigao je decembar, moj omiljeni mjesec. Mjesec protkan prazničnom euforijom, kućnom atmosferom, planovima za narednu godinu, kićenjem jelke, kupovinom poklona za drage ljude, pripremom praznične trpeze…toliko volim ovaj period u godini. Volim baš sve što ovaj period donosi, čak I onu gužvu na ulicama, ono ludilo u šopingu, nekako, tada mi baš ništa ne smeta.

Uvijek me ova praznična čarolija vrati u dane mog djetinstva. Vidim scenu iz mog rodnog grada u Bosni, ulične tezge, mama me drži za ruku I kupujemo ukrase, napolju je jako hladno, širi se miris pečenih kestena, čuje se žubor rijeke Drine, slušamo prazničnu muziku I odlazimo u omiljenu poslastičarnicu na šampitu…

Za mene su ovo najdragocjenije uspomene I hvala životu na divnom djetinstvu I divnim trenucima.

Opet, ovaj mjesec u godini je idealno vrijeme kada “svodimo račune”, u svakom smislu… koliko smo prihodovali, koliko smo blizu ili daleko od naših targetiranih ciljeva. Gdje smo željeli biti, a gdje smo sada…Koliko smo toga realizovali, koliko je toga neplaniranog došlo u naš život, gdje nas je to odvelo, jer ne možemo baš sve isplanirati I kontrolisati u životu. Ovo teška srca izjavljuje jedan control freak. J

Svake godine valja kupiti bar jedan novi ukras za jelku, time simbolično dopuštamo novim stvarima da uđu u naš život I naše iskustvo.

Upravo  sada je pravo vrijeme da se otvorimo za neke zdravije navike, koje bi bilo sjajno uključiti u našu dnevnu rutinu, a koje nam mogu uveliko pomoći da poboljšamo kvalitet života I produžimo naš životni vijek. A ono što je najvažnije, uopšte nisu opterećujuće I krajnje su besplatne.

Potrebna je samo vaša volja.

1.  Ne preskačite vaš doručak

Najbolje vrijeme za doručak je ne duže od sat vremena po buđenju. Ovo je važno iz više razloga. Prije svega, pokrećete vaš metabolizam I spriječavate kasnije prejedanje. Plus, studije su pokazale koliko je zdrav doručak u korelaciji sa vašom produktivnošću.

Šta je ono što vama prija vi to najbolje znate. Meni lično ne prija obilan doručak. Nakon takvog doručka sam uvijek tromija, sa manje energije, sa izraženom potrebom da veliku količinu hrane unesem u sebe tokom dana. S toga, doručak prilagodite sebi. Znajte da jedna banana, parče hljeba sa namazom ili granola takođe riješavaju stvar, samo je važno da ga ne preskačete.

2.  Planirajte vaše obroke

Meni je ovo bio najveći izazov dok sam radila u korporaciji. Dugo sam ostajala na poslu, uvijek sam pribjegavala nekim brzim varijantama obroka, koji su često znali biti jako kasno. Često sam sa posla odlazila direktno u kupovinu, onako gladna I iscrpljena nakupujem ogromne količine hrane, ni sama ne znajući šta je to što mi se istinski jede. Potom tu hranu lagerujem kući, pa danima poslije jedem vani, pa onda ta hrana propada, konstantno bacam I nabijam sebi osjećaj griže savijesti. Neko nema dovoljno, a ja hranu iz sopstvenog nedostatka discipline bacam.

Onda shvatite da je najbolje planirati obroke tokom vikenda. Sjednete, isplanirati otprilike šta ćete pripremati u narednoj sedmici, kupite samo to što vam je potrebno I svako veče prije posla pripremite u vaš lunch box hranu za sutra. Ovo je tako jednostavan način, a toliko uštedite novca I vremena dugoročno. Jedete hranu koju ste vi sebi pripremili, provjerenog kvaliteta I sa mnogo ljubavi.

3.  Pijte dovoljno čiste vode

O ovome sam već pisala, međutim, ni sami zamisliti ne možete koliko je čista voda potrebna našem organizmu. To ne znači da je možete zamijeniti čajem, kafom, sokovima, hranom…Čistu vodu je potrebno unositi u organizam, 8 do 12 čaša vode dnevno (koliko vam odgovara), pola sata prije obroka, ili sat vremena poslije obroka. Na taj način onemogućavate truljenje hrane u vašim crijevima. Vodu uvijek možete aromatizovati limunom, grančicom nane, dodati par kriški zelene jabuke…Igrajte se, imate pregršt mogućnosti.

4.  Hodajte

Od kako živim u Podgorici ovo mi je takođe jedan od većih izazova. Dok sam živjela u Beogradu mnogo sam bila revnosnija. Nekako me je taj grad inspirisao na šetnju. Uvijek možete izaći iz busa (ukoliko to korsitite kao prevoz) par stanica ranije, popeti se stepenicama umjesto liftom, poći pješke do teretane…Uvedite bar 30min šetnje na dnevnom nivou, uz sve one treninge koje praktikujete na nedeljnom nivou. Prosto, jednostavna računica, ne može 8 sati sjedenja na dnevnom nivou kompenzovati 1 sat koji provedemo u gym-u par puta nedjeljno. Prošetajte se do vaše sale za rekreaciju I nazad I napravili ste odličan posao. Ovo nije važno samo sa stanovišta zdravlja vašeg organizma, već I sa stanovišta vašeg mentalnog zdravlja. Šetnja je odličan način da razbistrite svoj um, a apsloutno ništa ne košta.

5.  Osigurajte vrijeme za sebe

Imajte bar jedan sat dnevno za sebe. To je vaše vrijeme I vi birate kako želite da ga utrošite. Možda želite da se osamite I čitate, možda da zurite u jednu tačku na zidu, možda da meditirate, da radite jogu…Kako god, važno je samo da to vrijeme ne uključuje korišćenje telefona I televizora. Čak i telefon na vibraciji zna biti ometač. Jer svaki zvuk koji čujemo (zvuk poruke, mail-a) pokreće naš mozak na obradu informacija I ne  dozvoljava mu odmor.

6.  Spavajte dovoljno

San je jako važan za kompletan naš zdravstveni status. U health coaching je ovaj segment jako bitan u radu sa klijentom. San je važan za našu regeneraciju I potrebno je prostoriju uvijek pripremiti za spavanje:  prozračiti je, otkloniti sve što vas ometa u procesu spavanja (električne uređaje iz prostorije, redovno mijenjati posteljinu, ugasiti svjetlo u sobi, televizor)…

Da bi se vratili u balans potrebno je  približiti se prirodnim ritmovima. To znači da bi valjalo na spavanje poći  prije ponoći (optimalno oko 23h), buditi se onda kada je I lučenje našeg kortizola najveće (što je takođe usklađeno sa prirodom), oko 6h.

Ok, ovo nije uvijek moguće ovako organizovati, naročito ne majkama sa malom djecom. Ali, što više stremimo usaglašavanju sa prirodom, utoliko ćemo biti I zdraviji.

Takođe, uvijek možete na jastučnicu nasuti par kapi eteričnog ulja koje vas umiruje, izbjegavati kasnu konzumaciju hrane I tečnosti kako bi mirno uplovili u san.

7.  Budite prisutni (Be mindfull)

To može značiti meditiranje, mirisanje cvijeta… šta god da radite  važno je samo da budete prisutni umom tu gdje I fizički jeste. Ne možete vjerovati koliko je studija pokazalo da svijesnost I prisutnost u trenutku umanjuje stres, poboljšava raspoloženje I ublažava bolove, uklanja uzročnike strahova I anksioznosti.  Čak i pranje sudova ili peglanje može biti dobro za vaš mozak, sve dok to radite pažljivo, sa apsolutnom svjesnošću trenutka I prostora.

 8.  Skupljajte boje, ne kalorije

Jedno fantastično pravilo. Znamo da sve kalorije nemaju isti efekat na naš organizam. Znate da srednja šolja kafe sa mlijekom iz kafeterije ima istu kalorijsku vrijednost kao četiri cijela jaja?!

Dakle, kalorije nisu nešto čime treba u potpunosti da se vodimo, već priroda hrane koju uzimamo.  Kako će naše tijelo istinski iskoristiti tu hranu…Zato, umjesto da brojite kalorijsku vrijednost svega što unosite u organizam povedite računa da kolorit vaše hrane na tanjiru bude što većeg opsega. Obojite vašu trpezu najrazličitijim bojama. Unesite dosta crvene, žute, zelene boje na vaš tanjir. Time tijelo obskrbljujete potrebnim vitaminima I mineralima, koje će organizam iskorsititi za brži oporavak mišića nakon treninga, za ishranu I jačanje otpornosti organizma, a koloritom na tanjiru obojićete I sopstveni život. Igrajte se, niste ni svjesni kako boje utiču na naše raspoloženje.

Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com. Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top