HAPPY SALAD: 5 minuta do obroka sreće

Jutros me je probudila kiša. Padala je baš jako, gotovo da sam zaboravila njen zvuk.
To me je nekako osvjestilo da nam ljeto odlazi. Iako je ovo ljeto bilo veoma toplo, u neku ruku i veoma naporno za rad, žao mi je…ipak volim svo ono šarenilo boja, mirisa i ukusa koje ljeto nosi. Zato sam odlučila da moje ljeto još traje. U glavi, u srcu, u duši, ali i na meniju. Nisam spremna još uvijek da ga pustim.

A šta ljeto čini tako posebnim nego divne boje i pregršt voća i povrća koje možemo naći na lokalnim tezgama pijaca. Ne znam da li sam ikada pisala o tome koliko zapravo volim pijace… Oduvijek sam voljela tu graju na pijacama, tu mogućnost izbora, slobodu, to cjenkanje…

Tokom mog života u Beogradu živjela sam na Dorćolu, tačno pored čuvene Bajlonijeve pijace. Sjećam se svojih ritualnih odlazaka subotom na pijacu, tada je tamo pazarni dan. Iako mi je ista bila dostupna i otvorena za posjetu svakog dana, ta subota je nekako uvijek bila posebna. Spremim se ja, spremim svoj specijalni ceger za pijacu i opletem par krugova po istoj.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdonjidorcol%2Fposts%2F2191613634392545&width=500

Posjetim gotovo svaku tezgu, ispričam se sa narodom, kupim kvalitetne namirnice za sebe i svog partnera i nikada se ne vratim bez buketa cvijeća. Svi su mi se smijali zbog toga, a ja sam prosto uživala. Onda dođem kući, pa satima sortiram sve kupljene namirnice, skuvam kafu i zavalim se u svoju omiljenu fotelju i mojoj sreći nema kraja.

I tako je zapravo stvorena moja navika, subota + pijaca + cvijeće= sreća.

Za sreću nam malo treba, e pa meni je ovoliko, nekada, potrebno.

I zato odbijam da ispratim sunčane dane, te sam ovog vikenda baš lijepo pazarila sve one “ljetnje” namirnice. I svašta nešto sam krčkala u svojoj kuhinji, pa želim da podjelim sa vama recept za jednu divnu obrok salatu.

Ja sam je nazvala Happy Salad, iliti Srećna salata, a kada je vi vidite biće vam jasno zašto takav naziv 🙂

Sastojci:

– 300gr bejbi spanaća (može i matovilac – Valeriana locusta)
– 2 srednje breskve
– 1/2 avokado
– 1 šaka badema
– Cottage Cheese, iliti zrnasti sir (ja koristim Bayernland)
– 1/2 crvene paprike
– 1 nar, očišćen

Priprema:

Breskve isjeći na kriške i grilovati 1-2min na malo kokosovog  ulja, da dobiju lijepu, zlatkastu boju.
Avokado sam sjekla na kriške. Bademe sam malo zapekla u rerni, da dobiju onu pečenu, ruspavu notu.

Paprike sam sjeckala na kockice. Naravno, sve ovo je opciono, kako tebi odgovara i šta je za tebe Happy Salad.
Svi sastojci se pomiješaju. Na kraju se doda jestivo cvijeće i zrna nara.

Za dresing sam koristila:

– 3 kašike maslinovog ulja
– Sok jednog limuna
– 1 kafenu kašiku Dijon senfa (jedini senf na tržištu koji ima jako mali procenat šećera u sebi)

MikroBašta

MikroBašta

Osim fantastičnog kolorita i ukusa, posebna je zbog svog specifičnog sastava.

Koristila sam jestivo, ukrasno cvijeće, koje nije samo dekorativno, već je veoma nutritivno korisno. Hvala bogu pa je tu Mikro bašta i svi njeni proizvodi. Uvijek se radujem odabrati nešto od mikro bilja kojim oni raspolažu. Ono što je najvažnije jeste potpuno odsustvo pesticida i bilo kakvih hemikalija prilikom uzgoja.

Ovo cvijeće je postalo veliki hit u svijetu, nalazi se u jelima ne samo zbog svog dekorativnog značaja, već kao i fantastičan jestivi dodatak. Cvjetovi su sami po sebi intenzivnih ili blagih karakteristika, od kojih nijedna ne podnosi komplikovana jela. Dakle, kao i u životu, ovdje je poenta u jednostavnosti. Cvijeće generalno pozitivno utiče na raspoloženje, ali i na kompletno emotivno stanje čovjeka. Te pored svoje dekorativne ima i “višu” svrhu.

Neven, recimo, ublažava menstrualne tegobe, cvijeće dragoljub ima dosta vitamina C i odlično je za osnaživanje imunog sistema, borač je super u borbi protiv prehlade.

Mikro biljke se smatraju super hranom, jer su značajno bogatije u svom nutritivnom sastavu od svojih odraslih srodnika.

Planiram uskoro pisati o značaju i benefitima mikro bilja, tu ćeš dobiti više informacija o ovim čarobnim biljčicama.

Prijatno!
Tvoja Ivana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top