Casserole sa slatkim krompirom I jabukama

Za pripremu ove poslastice poslužila  sam se originalnim Američki receptom. Amerikanci obično pripremaju Casserole od slatkog krompira za Thanksgiving day, a ja sam napravila varijaciju na temu originalnog recepta, spram sopstvenog ukusa.

Oduševljena sam poslasticom. Veoma se lako i brzo pravi, a sadrži komponente koje su nutritivno jako bogate. Jelo je blago slatkog ukusa, tako da može poslužiti kao odličan izbor za jedan zdrav doručak.

Podobno je za dijabetičare, ljude koji su na low carb ishrani i vegane.

Slatki krompir (batat)- Dijabetičari i svi oni koji moraju kontrolisati  nivo glukoze u krvi mogu bez bojazni uživati u slatkom ukusu batata. Glikemijski indeks batata je 17 (sve do vrijednosti 55 smatra se niskim glikemijskim indeksom). Kao namirnica s niskim glikemijskim indeksom batat je prikladan za sve vrste redukcijskih dijeta. Značajan je sadržaj vitamina C te vitamina B6, dok ostale vitamine B grupe nalazimo u batatu tek u manjim količinama. Najzastupljeniji mineral u batatu je kalijum, a od ostalih minerala vrijedno je spomenuti mangan, magnezij, bakar i fosfor.

Već sam ranije pominjala kako mi je zaista teško bilo da se naviknem na specifičan ukus batata, međutim, sada ga baš često primjenjujem u ishrani. Veoma je lagan za pripremu, može se jesti sirov, a možete da ga pripremate kao slano ili slatko jelo. Pogodan je za kuvanje, pečenje i prženje.

Za pripremu Casserole potrebno je (ja sam dobila šest porcija od ove količine):

1 veliki batat

2 jabuke

30gr stevije

15gr kikiriki putera

30ml kokosovog ulja

2 šolje grubo sjeckanih oraha

¼ kk cimeta

Par kapi vanilla ekstrakta

Postupak:

Batat je potrebno ispeči, jer se pire batata koristi za pripremu ove poslastice. Dakle, batat se ispeče I pusti da se ohladi. U originalnom receptu se koristi sok od jabuke, ja sam dvije jabuke isjekla, posula sa 15gr stevije I skuvala, kako bih meso jabuke iskoristila za pripremu pirea. Onda sam u blender spojila sve sastojke: meso dvije jabuke, meso batata, kikiriki puter, otopljeno kokosovo ulje, cimet, steviju, šolju grubo sjeckanih oraha  I vanilla ekstrakt, sastojci se kratko blendiraju (brzo se dobije konzistenta masa). Smjesu je potrebno izliti u kalup (ja sam koristila malu teflonsku tepsiju), posuti preostalu šolju oraha po površini I zapeći nekih 20-25min.

Prije služenja jelo je potrebno ohladiti makar na 10ak minuta.

Dobila sam šest porcija od korišćene mase. Kalorijska vrijednost porcije je 178kcal.

Prijatno!

S ljubavlju,

Ivana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top