Kako obezbijediti kvalitetnu zaštitu od sunca

Ja sam dijete koje je odrastalo pored mora.  Mnoge trenutke sam provela na obalama Mediterana, mnoge i van mediteranskog podnjeblja, ali na nekim drugim obalama dok sam obilazila svijet. To radim i danas.

Volim morsku vodu, u svim mojim vizualizacijama idelanog mjesta na svijetu je uvijek more. Ono mi daje snagu, obožavam njegovu ljekovitost i zvuke talasa. Volim da posmatram plimu i osjeku, da plivam do iznemoglosti, da skupljam školjke. Sjećam se da sam kao dijete pravila herbarijum, koji je predstavljao kolekciju podvodnog svijeta Jadranskog mora, od školjki, preko račića, morskih zvijezda, ježeva…

Kao dijete sam sate i sate provodila na plažama, sve naše dječije aktivnosti su se svodile na plažne igre. Na kraju ljetnje sezone smo bili preplanuli do neprepoznatljivosti.

Danas, sa ove tačke gledišta, važno mi je i kakvu boju moja koža dobija prilikom izlaganja suncu, koliko je podloga održiva i koliko sam „zdravo“ pocrnjela. Volim se mackati, kao farmaceut i veliki poznavalac sredstava za zaštitu od sunca, za sebe uvijek biram najkvalitetnije proizvode.

Danas veoma mnogo pažnje poklanjam izboru prirodne kozmetike, pa tako volim da koristim sredstva iz kuhinje za kvalitetniju i dobru zaštitu od sunca, uz dopunu nekim gotovim preparatom. Uglavnom, ja nigdje i nikada ne izlazim bez zaštitnog faktora.

A šta je važno da gledamo kada kupujemo kreme i losione sa zaštitnim faktorom?

SPF je mjera zaštite od UVB zraka, pa zato mnogi proizvođači nude preparate sa širokim spektrom zaštite (Broad Spectrum Protection), koji obuhvataju i UVA zračenje. Prema najnovijim propisima u EU, sredstva za sunčanje, pored SPF oznake, moraju da sadrže i odrednicu „niska, srednja, visoka i veoma visoka zaštita“.

Koliko ćete dugo biti bezbjedni na suncu, zavisi od vašeg tipa kože i od vrijednosti SPF. Ako bez ikakve zaštite pocrvenite za pet minuta, krema sa SPF 10 produžiće to vrijeme na 50 minuta (5 x 10), dok ćete s kremom sa SPF 30 moći da budete na suncu 150 minuta. Međutim, bez obzira na ove proračune, najbolje je mazati se svaka dva-tri sata.

Skala SPF (faktor zaštite od sunca) nije linearna: SPF 15 blokira 93% UVB zraka SPF 30 blokira 97% UVB zraka SPF 50 blokira 98% UVB zraka Dakle, jedan od načina gledanja na to je da SPF 30 krema za sunčanje daje samo 4% više zaštite od SPF 15 kreme za sunčanje. Ili, drugi način gledanja na to je: SPF 15 (93% zaštita) omogućava prolaz 7 od 100 fotonaSPF 30 (97% zaštita) omogućava prolaz 3 od 100 fotona. Dakle, iako možda nećete udvostručiti nivo zaštite, SPF 30 će blokirati pola zračenja koje bi SPF 15 dopustio vašoj koži.Zapravo, većina dermatologa preporučuje korišćenje SPF 15 ili SPF 30 kreme za sunčanje. Zašto ne koristiti  visok faktor zaštite od sunca Kreme za sunčanje sa zaista visokim SPF-ovima, kao što su SPF 75 ili SPF 100, ne nude značajno veću zaštitu od SPF 30 i dovode ljude u zabludu da imaju više zaštite nego što to zapravo čine. Pored toga, da bi se obezbijedila široka zaštita spektra, UVA zaštita treba da bude najmanje 1/3 UVB zaštite. Visoke zaštitne kreme za zaštitu od sunca obično nude daleko veću UVB zaštitu od UVA zaštite, što daje lažni osjećaj potpune zaštite.  Ono što je potrebno da znamo o značaju sunca za nas? 

  • Podstiče proizvodnju endorfina, pa se osjećamo vedro i opušteno.
  • Odgovorno je za sintezu vitamina D.
  • Smiruje upalne procese na koži, smanjuje crvenilo i perutanje kod seboreje i psorijaze.
  • Ubrzava metabolizam, podstiče zno­jenje i izlučivanje toksina.
  • Neumjereno izlaganje suncu bez zaštite u krajnjoj instanci izaziva rak. Štetni su i UVA i UVB zraci.
  • UVA zraci prodiru duboko u kožu, a štetan uticaj ne osjećamo odmah.
  • Isti ti zraci stvaraju veliku količinu slobodnih radikala koji uništavaju elastin i kolagen, pa koža gubi tonus, postaje suva i pojavljuju se bore.
  • UVA zraci su uzrok alergijskih reakcija jer blokiraju imunološku odbranu i usporavaju proces regeneracije kože.

  Preporuke za lijep I kvalitetno dobijen ten:

1.       Prije no krenete da se intenzivnije izlažete suncu predlažem da odradite dobar piling lica I tijela. Time ćete osigurati ravnomjerno dobijanje boje I manje perutanja.

2.       Koju god zaštitu da koristite važno je da izbjegavate sunce u period  10-17h

3.       Kako bi izbjegli pojavu pjegica I bilo kakvih fleka po licu važno je lice prekrijete kremom sa faktorom min SPF 30, u svako doba godine (odnosi se na zone koje su veći dio godine izložene suncu)

4.       Nakon svakog izlaganja suncu važno je da dobro nahranite svoje tijelo spolja, kvalitetnim izborom prirodno hidrirajućih losiona za njegu tijela.

5.       U toku ljetnjeg perioda hidratacija iznutra je posebno važna. Unos vode je krajnje individualan, međutim, zbog visokih vrućina savjetuje se bar 3l unosa vode u ovom periodu godine.

6.       Ishranu je važno prilagoditi ljetnjim vrućinama, što više svježeg voća I povrća, laganih proteina (riba kao najbolji izbor), kvalitenih masnoća (avokado, hladno cijeđena ulja, koštunjavo voće, sjemena) I začini (kurkuma, đumbir, biber, čili) koji dodatno stimulišu tijelo na znojenje, koje je važno kao vid detoksikacije tijela, ali I ujedno pomaže našem tijelu da se rashladi u ovim ljetnjim danima.

7.       Idealan napitak za ove ljetnje dane je čaj od đumbira. Iskuvajte 2 korjena đumbira od po 10cm u litri vode. Sačekajte da se prohladi. Iscijedite dva limuna i dodajte dosta svježe mente i pijte u toku dana.

8.       Predlažem da u svoju kolekciju kozmetičkih proizvoda za ljeto uključite I prirodni losion Aloe Vera. Ova biljka obnavlja oštećene dijelove kože, od blagih iritacija do većih ožiljaka. Odlično hidrira, njeguje i hladi kožu. Nakon tuširanja na čistu kožu nanesite losion i bićete preporođeni. Za osjetljivu kožu koja lako pocrveni aloe vera losion je lijek jer će umiriti i rashladiti kožu. Tajna je u velikim količinama vode koje se nalaze u listovima.

9.       Nikako ne zaboravljajte hidrirati I vaše usne, one su jako osjetljive, pa osigurajte I njihovu zaštitu od jakog sunca. Na tržištu ima dosta preparata za njegu usana sa SPF faktorom.

10.    Neka vaš  izbor, kada su kozmetički preparati za zaštitu od sunca u pitanju, budu I prirodna ulja.

Susamovo ulje – jedno od najboljih ulja sa sposobnošću da blokira sunčeve zrake. Ne samo da omekšava i hidri         Hidrira suvu kožu već može da blokira i do 30% sunčevih UV zraka. Bogato je i antioksidansima pa neutrališe i sslobodne radikale koji nastaju u toku izlaganja UV zracima. Njegov SPF je od 2 do 4.

Kokosovo ulje – ima nizak faktor zaštite jer blokira oko 20% UV zraka, ali ima divan miris i daje lep sjaj koži. Takođe ne zatvara pore što može da bude slučaj sa nekim drugim uljima. Izuzetno dobro i za zaštitu kose od sunca jer njeguje kosu. Njegov SPF 2-8.

Ulja od sjemenki konoplje i pamuka, kikiriki i maslinovo ulje – sadrže nešto niži nivo zaštite od kokosovog ulja pa nisu dobra zaštita za osjetljive i blijede tipove kože.

Jojoba ulje i Shea buter – odbijaju samo oko 4% UV zraka i preporučuju se samo onima koji ne žele jaču zaštitu. SPF je 4.

Ulje šargarepe  poboljšava opšte  stanje kože te joj daje elastičnost.

Istovremeno djeluje protiv različitih kožnih tegoba: ekcema, psorijaze, čireva, mjehurića,  a ujedno spriječava bore i staračke mrlje.

Procijenjeni prirodni SPF varira od 38 do 40.

Ulje lješnika je popularan dodatak prirodnim kozmetičkim proizvodima.

Cijenjeno je kao zaštita od sunca, jer štiti i od UVA i od UVB zračenja.

Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih faktora.

Pogodno je za njegu mješovite i suve kože. Može se koristiti samostalno ili u mješavinama. Procijenjeni prirodni SPF iznosi između 10 i 30.


Ukoliko želiš da zakažeš individualni rad sa mnom možeš me kontaktirati na +382 67 207 194 ili mi piši na info@vanagojkovic.com
Koučing se odvija on line, putem skype-a. Prva konsultacija je besplatna.

Zabranjeno je kopiranje ovog sadržaja bez dozvole autora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top