Već godinama unazad novogodišnje i božićne  praznike provodim na putovanjima, daleko od kuće. Prošle godine sam u periodu praznika bila na proputovanju kroz Južnu Ameriku i Božić proslavila u Boliviji, na jedan veoma skroman, ali čaroban način. Bilo je tu i gozbe, prilagođene situaciji, društvenih igara, muzike i čarobne  energije divnih ljudi koje sam upoznala na putovanju.

Obično, cijeli januar bivam odsutna i tako propustim Božić proslaviti sa svojima, u toplom, porodičnom okruženju. Božić je inače moj najomiljeniji praznik, evocira mi toliko uspomena iz djetinstva kada se rodbina okupljala i kada smo te dane ispunjavali radošću, muzikom, zajedništvom i smijehom, zahvalni na onom šta imamo i ne razmišljajući o budućim danima. Bili smo svi skupa i to nam je bilo dovoljno. Danas mnogi nedostaju, nedostaju mi moji najomiljeniji likovi djetinstva, moja baka i moj ujak. Oni su ostavili neizbrisiv trag u mom srcu, šta god da se desi uspomena na njih ne blijedi. Ostali su daleko, svili su svoja gnijezda porodična u nekim dalekim zemljama, više nismo u mogućnosti da se okupljamo za praznike na način na koji smo to nekada radili. Božić je za mene uvijek bio poseban i zato mi je neizmjerno drago što sam ovaj proslavila u krugu svoje porodice. Poslije ne znam ni sama koliko godina. Moja mama se potrudila oživjeti pređašnje uspomene, te je pripremila sijaset kolača koji su obilježili moje djetinstvo i odrastanje. Kao i kod većine porodica, mi ove dane provodimo za trpezom, uz toplinu i smijeh. Danas, kao neko ko radi na sebi i svom duhovnom razvoju, znam da su upravo ovi momenti jedni od najdragocijenih i uvijek kažem „Hvala ti živote“. Zahvalnost za ono što imate, a posebno za ono što će tek doći u vaš život, je jedan od najboljih načina da osvježite vašu vibraciju.

Upravo ovi dani su me i podstakli da objavim ovaj recept. Riječ je o prazničnom  kolaču, koji se tradicionalno priprema u našoj kući. Međutim, ovo nije samo praznični kolač, riječ je o sjajnoj zimskoj poslastici, koju možete poslužiti uz topli čaj. Nekako učini trenutak ritualnim. Zato pripredite sebi praznik i mimo praznika.

Ovo je zdravija varijanta kuglofa, a za istu vam je potrebno sljedeće:

5 jaja

100 gr stevije

1.5 dl kiselog mlijeka (viši procenat MM)

100gr kokosovog ulja

250 gr speltinog brašna

Prašak za pecivo

100gr sjeckanog oraha

100gr brusnice

100gr suvih šljiva

100gr grožđica (prethodno natopljenih u rumu)

30 gr čokoladnog čipsa

15 gr organskog rogača

15 gr cejlonskog cimeta

1 narandža

Postupak pripreme:

Prvo je potrebno odvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti pet žumanaca sa stevijom. U tu masu dodati kiselo mlijeko, potom kokosovo ulje (rastopljeno), speltino brašno i prašak za pecivo. Smjesu umutiti mikserom, dok se ne postigne konzistentnost. U smjesu dodati isjeckano suvo voće, rogač, cimet i čokoladni čips. Potom, rendanu koru narandže i sok. Sve izmješati.

Sa strane umutiti pet bjelanaca dok se ne dobije snijeg. Isti ubaciti u prethodnu masu, promješati lagano sa špatulom.

Smjesu izliti u kalup za kuglof, podmazan uljem i posut brašnom. Peče se sat vremena na 180ºC.

Pošto je pečen i ohlađen, kuglof se izvadi iz kalupa. Za dekoraciju možete koristiti bilo šta, recimo cimet, steviju.  Ja sam koristila steviju u prahu, originalno se koristi bijeli prah običnog šećera.

Želim vam da svaki vaš dan bude dovoljno sladak.

PRIJATNO.

S ljubavlju,

Ivana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top